Conform motivării instanței, consultate de stiripesurse.ro, procurorii argumentează că Potra a folosit mijloace de comunicare la distanță pentru a instiga mai multe persoane să participe la o manifestație neautorizată care urma să fie organizată în data de 8 decembrie 2024, în fața Catedralei Mântuirii Neamului din București. Inculpatul a fost surprins într-o mașină împreună cu Andrei-Florin Lup, având asupra lor o armă neletală supusă autorizării, precum și alte arme asimilate, precum cuțite, topoare și bâte.
Ancheta scoate la iveală conexiunile lui Horațiu Potra cu lideri ai unor grupări infracționale, inclusiv Andrei Avram, liderul grupării „Ciurarii”, specializată în trafic de persoane și proxenetism. Procurorii susțin că inculpatul deține „abilitatea necesară de a învăța și instiga alte persoane la exercitarea de violențe”, folosindu-se de experiența acumulată în Legiunea Străină, unde a ocupat funcții de conducere.
„La data de 04.12.2024, numitul Horațiu Potra, rezervist al Legiunii Străine Franceze, președintele Asociației Românilor care au activat în Legiunea Franceză (RALF), prin intermediul căreia intermediază contracte pe linia securității pentru personal și obiective, cu prepoderență în zone din Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, a fost contactat telefonic de numitul Andrei AVRAM, liderul grupării infracționale ”Ciurarii” (specializat în comiterea de fapte de trafic de persoane și proxenetism), care i-a comunicat că ”mâna dreaptă” a unui candidat independent la Președinția ar dori să poarte o discuție cu el. Deși a menționat că se află pe teritoriul RD Congo, Horațiu Porta și-a exprimat acordul privind comunicarea numărului său de telefon către Andrei Avram”, se arată în motivare.
Pe un grup de WhatsApp intitulat „DRC”, utilizat de RALF pentru recrutarea de personal militar, au fost postate mesaje mobilizatoare cu privire la adunarea publică de pe 8 decembrie. Constantin Timofti, un alt membru al grupului, a lansat invitația la un „marș pașnic”, iar Horațiu Potra a confirmat detaliile manifestației: „Nu știm cine organizează, dar am fost invitați, mâine la ora 12, în fața Catedralei Neamului”.
Motivarea instanței subliniază că manifestația viza exprimarea nemulțumirilor față de Hotărârea Curții Constituționale a României (CCR) privind invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale. Conform procurorilor, finalitatea manifestației ar fi putut include exercitarea de violență fizică asupra altor persoane, având în vedere arsenalul descoperit asupra inculpaților.
„Raportat la anturajul și mediul în care se află cei doi inculpati, în contextul social actual, dat fiind că unul dintre aceștia a fost luptător al Legiunii Străine Franceze, având rolul de lider al acestui gen de luptători pe teritoriul României, fiind cunoscut ca având conexiuni în diverse medii şi acţionând după un plan având la bază strategii militare, existând o mare probabilitate ca acesta să se manifeste violent în cazul în care vor participa la manifestații publice, fiind binecunoscut faptul că, având în vedere contextul social politic, au fost create divergențe în rândul opiniei publice, apte să demareze anumite revolte”, se mai arată în referatul procurorilor, citat în motivarea instanței.
Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa, a fost pus sub control judiciar, marţi, în dosarul în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică.
Surse judiciare au precizat că sub control judiciar a fost pus şi cel de-al doilea inculpat reţinut în acest dosar, Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani care se afla la volanul autoturismului Mercedes cu care Potra se îndrepta spre Bucureşti atunci când a fost prins pe raza judeţului Prahova.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii le-au impus celor doi inculpaţi mai multe obligaţi, între care aceea de a nu depăşi limita teritorială a judeţului Sibiu, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar.
De asemenea, cei doi sunt obligaţi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme şi să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă.
Decizia Judecătoriei Ploieşti nu este definitivă. Aceasta a fost contestată de către Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup şi, conform unor surse judiciare, o contestaţie va fi formulată şi de către procurori.
Procurorii şi poliţiştii din Prahova au efectuat, luni, mai multe percheziţii în Ilfov, Sibiu şi Bucureşti, în dosarul în care a fost inculpat Horaţiu Potra.
Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, descinderile au avut într-un dosar penal în care se efectuează cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică, la locuinţele deţinute de Potra, dar şi în alte spaţii „în care se presupune că au existat întâlniri între acesta şi alte persoane bănuite de implicare în săvârşirea acestor infracţiuni”.
„În urma cercetărilor s-a stabilit că, în noaptea de 7/8 decembrie, inculpaţii P.H. şi L.A.F. şi alte persoane se deplasau spre Municipiul Bucureşti, având asupra lor arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum şi importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD şi 25.000 de lei), laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională, cu privire la care se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora”, se arată în comunicat.
Surse judiciare au declarat că Potra nu a făcut declaraţii în faţa anchetatorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere.
Conform aceloraşi surse, în urma percheziţiilor au fost ridicate sume în valoare totală de circa două milioane de euro.