Iranul a executat prin spânzurătoare – într-o singură zi, miercuri – 29 de persoane, dintre care 26 au fost executate colectiv, la puţin timp după ce Teheranul a fost condamnat pe plan internaţional în urma executării marţi a unui bărbat în legătură cu contestarea declanşată de moartea lui Mahsa Amini în 2022, relatează AFP.
Organizaţia nonguvernamentală Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, a anunţat că 26 de bărbaţi au fost executaţi în Închisoarea Ghezel Hesar, la Karaj, în apropiere de Teheran, şi că alţi trei bărbaţi au fost executaţi în altă închisoare, în acelaţi oraş.
Ei au fost condamnaţi cu privire la crimă, trafic de droguri şi viol/.
Doi cetăţeni afgani se află între bărbaţii executaţi.
EXECUŢIE COLECTIVĂ DE AMPLOARE RARĂ
Alte organizaţii de apărarea drepturilor omului, Human Rights Activists News Agency (HRANA), cu sediul în Statele Unite, şi Centrul pentru Drepturile Omului în Iran (CHRI), cu sediul la New York, au confirmat execuţia a cel puţin 20 de persoane la Karaj.
Potrivit Amnesty International (AI), Iranul execută mai mulţi deţinuţi pe an decât orice altă ţară, cu execpţia Chinei.
Potrivit IHR, o execuţie colectivă de această amploare este fără precedent în ultimii ani în Iran, ultimul exemplu de acest fel datând din 2009.
Iran has reportedly executed Reza Rasai, a jailed protester who received a death sentence in Oct 2023, despite months of pleas by his family and public outcry online.
With this execution, Tehran has now carried out at least ten executions related to 2022 nationwide protests.
— Ghoncheh Habibiazad | غنچه (@GhonchehAzad)
Activişti ai drepturilor omului acuză Iranul de folosirea pedepsei cu moartea ca mijloc de intimidare a mişcării de contestare declanşate de moartea în detenţie, în septembrie, a lui Mahsa Amini, o iraniancă kurdă în vârstă de 22 de ani, arestată cu privire la încălcarea unui cod vestimentar strict.