Dracula Film Festival va avea loc la Braşov, în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie

Festivalul Internaţional de Film Fantastic de la Braşov, Dracula Film Festival, ediţia a XII-a (30 octombrie – 3 noiembrie), propune publicului experienţe cinematografice inedite, premiere şi avanpremiere, Q&A-uri, concerte şi expoziţii, potrivit organizatorilor.

Cu o tradiţie anuală neîntreruptă de a oferi cinefililor acces direct la o mare varietate de forme de expresie ale fanteziei, de la film de artă şi documentar până la thriller, SF sau horror, Dracula Film Festival îşi propune să justifice în continuare, prin varietatea experienţelor oferite publicului, includerea în 2021 pe lista celor mai importante 50 de festivaluri de gen din lume, top realizat de Dread Central.

Festivalul are mai multe secţiuni competitive, destinate atât profesioniştilor în arta cinematografiei, cât şi tinerilor aflaţi la început de drum.

Dracula Trophy este premiul acordat celui mai bun film de lungmetraj, Little Dracula este premiul acordat pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional, iar Vlăduţ este premiul acordat celui mai bun scurtmetraj românesc, în timp ce Dracula Digital este competiţia adresată tinerilor amatori, care vor realiza cu telefonul mobil, filme de scurtmetraj fantastice.

Dintre numeroasele producţii cinematografice înscrise în competiţiile destinate scurt şi lungmetrajelor iniţiate de către Dracula Film Festival, selecţionerii au avut misiunea dificilă de a alege şi nominaliza pentru faza finală filmele pe care le-au considerat reprezentative pentru starea cinematografiei de gen în momentul actual, ce reflectă marea varietate a formelor de expresie ale fanteziei adulte, de la thriller sau fantasy până la SF şi horror.

Competiţia de lungmetraje

Din perspectiva publicului, cele mai aşteptate premiere naţionale aparţin categoriei Feature Films, unde juraţii vor trebui să desemneze câştigătorul râvnitului Dracula Trophy 2024 din rândul celor opt lungmetraje nominalizate.

Ioan Big, directorul festivalului şi selecţionerul competiţiei de lungmetraje, a ales 8 filme care vor concura pentru marele premiu al festivalului, Dracula Trophy: „The Activated Man” (SUA, 2023, r: Nicholas Gyeney), „M” (Macedonia de Nord, 2023, r: Vardan Tozija), „Deus Irae” (Argentina, 2024, r: Pedro Cristiani), „Dorbidden Wedding” (Turcia, 2023, r: Metin Kuru), „The Discourse of Dreams” (Canada, 2024, r: Dominique Goneau), „Chainsaws Were Singing” (Estonia, 2024, r: Sander Maran), „Vincent” (Danemarca, 2024, r: David Noel Burke), „The Pocket Film of Superstitions” (UK, 2023, r: Tom Lee Rutter). 

Juriul competiţiei de lungmetraj este format din Brando de Sica (Italia, actor, regizor, scenarist) şi Valentin Greutert (Elveţia, producător). Preşedintele juriului de lungmetraje este Paul Arion (România/Canada/Marea Britanie), cineast cu o carieră de aproape 30 de ani în CG (Computer Graphics), efecte vizuale şi regie de film. Paul Arion a făcut parte din echipele care au câştigat 5 premii Oscar pentru efecte vizuale, 3 nominalizări la Oscar pentru efecte vizuale, premii Bafta precum şi numeroase alte premii.

Competiţiile de scurtmetraj: Little Dracula şi Vlăduţ

23 filme din 11 ţări au fost selecţionate pentru competiţiile de scurtmetraj din Dracula Film Festival 2024.

Din selecţia scurtmetrajelor internaţionale evidenţiem câteva filme selectate şi premiate la festivaluri de renume mondial, cum ar fi scurtmetrajul mexicanul She Stays, selectat  la Festivalul de la Cannes şi Blood Will Rise, în secţie la Bucheon International Fantastic Film Festival (Coreea de Sud).

Nu lipsesc thrillere psihologice (spaniolul „Baba şi coreeanul 3, 2, 1, 0„), comediile fantastice („The Parcel” şi „The Low and Mighty”), sau filme experimentale („Dead Dreams Falling” şi „Minotaur”) şi câteva formule clasice, splendid executate (fantomele din Umbra, blestemul din La Croix).

Organizatorii recomandă pasionaţilor de gen şi animaţia psihedelică „Flesh of God” şi cele două scurtmetraje realizate cu imagini create de I.A (inteligenţă artificială): „At the Mountains of Madness” (viziune turcească a unei scrieri semnate H. P. Lovecraft) şi „Woke Up in an Ashtray” (balet vizual cu repere visceral post-apocaliptice demne de H.R. Giger).

Pentru ediţia din acest an a festivalului, vor fi proiectate şi 5 filme scurte româneşti care vor concura pentru Trofeul Vladuţ.

„Maimed” („Mutilaţi”, regia Mihai Dragolea) documentează o poveste cât se poate de mioritică, existenţa de zi cu zi a unei familii răvăşite de un pricolici. La polul opus Octavian Repede revine la Braşov cu „Moartea centurionului” („The Death of the Centurion”), o nouă piesă din fresca pepluş a Daciei recent cucerită de romani. „Dogma ’71” (regia Ştefan Marcu) ne oferă un pic de thriller cu răpire şi discuţii despre Credinţă. „Antrenament de noapte” („The Night Practice”, regia Ogdan Alecsandru) este melodrama unui june fotbalist cu poftă de sânge iar „Moştenirea” („The Inheritance”) este debutul interesant în regie al lui Marian Fărcuţ, care glisează între dramă socială şi comedie neagră.

Juriul secţiunii de scurtmetraje este format din Eugen Kelemen (producător de film), Mircea Pop (grafician, ilustrator) şi Gabriel Spahiu (actor). Selecţia filmelor de scurtmetraj a fost realizată de către criticul de film, Cristian Mărculescu.

Dracula Digital

Dracula Digital este o competiţie care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 29 ani din toată ţara, pasionaţi de film şi fotografie. Scopul Dracula Digital este acela de a promova educaţia cinematografică în rândul adolescenţilor, de a le oferi tinerilor din toată ţara şansa de a se apropia de lumea filmului şi de a descoperi şi cultiva noi talente în cinemaul din România.

Înscrierile s-au făcut pe site-ul www.draculadigital.ro, unde participanţii au trimis filme fantasy, realizate cu telefonul mobil, a căror durată nu trebuia să depăşească 3 minute.

Un juriu de specialitate urmează să selecteze filmele care intră în finala de la Braşov, un film fiind ales şi prin votul publicului, pe site-ul www.draculadigital.ro.

Reprezentaţii echipelor admise în finală vor intra în etapa a 2-a a competiţiei ce va avea loc la Braşov în perioada festivalului Dracula Film Festival, organizat între 30 octombrie şi 3 noiembrie 2024.
Echipele prezente la Braşov vor trebui să realizeze un film cu telefonul mobil, de maximum 3 minute, având la dispoziţie doar 60 de ore, în baza unor cuvinte cheie propuse de juriu în prima zi a festivalui, la Gala de deschidere din 30 octombrie.

Câştigătorul competiţiei Dracula Digital va fi ales prin votul juriului şi va fi anunţat sâmbătă, 2 noiembrie, la Seara de Gală, când are loc decernarea premiilor festivalului.

Premiul acordat echipei câştigătoare Dracula Digital este în valoare de 500 de euro.

Juriul competiţiei Dracula Digital este format din Eugen Neagu (Italia/România, actor), Florian Zapra (România, regizor), Ştefan Iancu (România, actor), Teodora Dincă (România, actriţă) şi Anda Sârbei (România, actriţă).

Toate filmele din competiţiile de lungmetraj şi scurtmetraj se vor putea viziona la Cinema Modern din Braşov, cu intrarea gratuită.                                                                                                                                      

Medic specialist: Au apărut primele cazuri de gripă, din septembrie

ANM: Cod galben de ceață în sudul țării