O țară nu poate fi guvernată fără partide politice, dar asta nu înseamnă că Președintele României, care este partener la guvernare, nu poate fi cineva care vine din afara clasei politice, sprijinit de clasa politică (ușor de spus asta…).
Astfel încât, pe lângă varianta proaspăt eșuată a unui „independent”, rămân cele două opțiuni – un reprezentant al mediului academic sau un reprezentant al mediului de afaceri. Reprezentanții mediului academic încă se lasă rugați frumos, sunt oameni complicați, astfel încât, până se hotărăsc, poate este bine să ne gândim și la un reprezentant al mediului de afaceri.
Rămâne deschisă și opțiunea privind modul de guvernare al României, o republică semi-prezidențială este, după cum s-a văzut, o guvernare complicată. Nu ar fi mai bine să avem o republică prezidențială – SUA, Franta etc.? Sau o republică parlamentară – Germania, Ungaria etc.? Să existe un singur șef al guvernului, Președintele sau Parlamentul.
Revenind la ideea unui președinte din mediul de afaceri – pe lângă faptul că ar putea struni economia care este în stare jalnică, probabil că și partenerii externi ar fi mai fericiți cu un reprezentant al mediului de afaceri cu care să se întâlnească și să discute, cum se spune, „business”. Îmi pot imagina ce prietenie se poate lega între un președinte al României venit din mediul de afaceri și, de exemplu, Elon Musk, mâna dreaptă a lui Donald Trump – cu ambii tocmai s-a intalnit Viktor Orban la Mar-a-Largo. Parcă văd o fabrică Tesla sau Starlink la Debrecen sau Szeged.
Să ne mai gandim la toate astea dacă tot vrem o schimbare pentru România. Dar, așa cum stau lucrurile, probabil nu va fi nicio schimbare.
____
Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România