Dacă tot ești la întâlniri cu șefii din teritoriu, întreabă-i te rog care este ultima dată când au intrat într-o fabrică, uzină sau combinat? Când au pus umărul la construcția unei fabrici, uzine sau unui combinat? Când s-au întâlnit ultima oară cu șefi de fabrici, uzine și combinate să-i întrebe ce probleme au?
Îți spun eu ce probleme sunt.
Aproape nici o șansă în fața importurilor, care beneficiază de subvenții ale costurilor de producție.
Dificultăți în finanțarea operațiunilor și în recuperarea creanțelor, ceea ce înseamnă deseori umilință în fața creditorilor și debitorilor.
Deficitul forței de muncă specializate și calificate este infernal, prea puține companii lucrează cu licee și facultăți în învățământ dual, iar absolvenții specializați și calificați sunt furați de companiile care nu dau doi bani, la propriu, pe învățământul dual.
Amenințarea creșterii prețurilor la energie plutește în aer, în timp de Sebastian Burduja este înjurat de unii și alții, produsele importate au subvenții masive la energie.
Criminalitatea fiscală – oriunde te uiți mustește de evaziune fiscală și muncă la negru – este cel mai groaznic competitor al fabricilor, uzinelor și combinatelor din România.
Și așa mai departe. Obținerea de autorizări și certificate este o aventură fără termene, aprovizionarea cu materii prime, materiale și echipamente industriale durează luni, dacă nu chiar ani de zile, intrarea pe canalele comerciale este sport sângeros – ai întrebat, Ilie Bolojan, un producător mic din România ce trebuie să îndure ca să intre pe canalele comerciale?
Uite câteva vesti bune care trebuie spuse șefilor din teritoriu. La Rafo Onești va începe producția de bitum polimerizat, la Chimcomplex Borzești se construiește o stație de poliepoxizi, iar în Slatina se fabrică anvelope pentru mașinile de Formula 1.
Când tot lidershipul politic va înțelege că trebuie să ne industrializăm, că avem nevoie de fabrici, uzine și combinate de mâncare, chimie, energie și apărare, atunci nu vom mai sta pe un butoi de pulbere.
_____
Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România