Intrarea României în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 este benefică mai ales pentru mediul de afaceri, pentru că aceasta va atrage reducerea de costuri, posibilitatea creşterii eficienţei activităţii economice, stabilitatea locurilor de muncă, precum şi posibila mărire a salariilor, a declarat joi pentru AGERPRES preşedintele Blocului Naţional sindical (BNS), Dumitru Costin.
„Această decizie este una benefică pentru că, cel puţin pentru mediul de afaceri, va aduce reduceri de costuri, posibilitatea creşterii eficienţei activităţii economice şi, de ce nu, în secundar, mai multă stabilitate a locurilor de muncă şi salarii mai mari. Înainte de toate, este o recunoaştere a eforturilor pe care România le-a făcut în ideea de a se moderniza, de a deveni, în adevăratul sens al cuvântului, membru deplin al Uniunii Europene pentru că ‘Schengen’, printre altele, are un impact uriaş asupra mediului de afaceri şi implicit a locurilor de muncă”, a afirmat liderul sindical.
El susţine că decizia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE este o recunoaştere a faptului că România a făcut investiţii majore. „Prima investiţie în perspectiva ‘Schengen’ a însemnat un miliard de euro pe care România i-a angajat în 2004 pentru securizarea frontierelor. A fost primul pas concret. A fost, însă, mai puţin plăcut faptul că am fost blocaţi de către austrieci câţiva ani, în opinia mea, în mod nejustificat. Faptul că acum Austria şi Olanda, dar în principal Austria, a admis că România îşi merită locul în Schengen, este o recunoaştere a faptului că România este pe drumul cel bun”, a mai spus Dumitru Costin.
Miniştrii de Interne din ţările UE, reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat Consiliul Uniunii Europene. AGERPRES/(A – autor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)