Economia Ungariei primește o lovitură uriașă: ‘pâinea săracului’, înlocuită cu banane sau kiwi

Conform semnalelor şi cercetărilor meteorologice, temperatura în Bazinul Carpatic a crescut cu aproximativ un grad și jumătate din 1901, în timp ce numărul zilelor caniculare a fost cel mai mare în lunile iulie și august, a precizat Sándor Farkas, care a adăugat: zilele caniculare sunt cuplate cu perioade din ce în ce mai severe de secetă, iar dacă acest lucru nu ar fi suficient, daunele provocate de îngheţul târziu de primăvară și zonele cu risc de îngheț arată, de asemenea, că clima s-a schimbat complet.

Ministrul adjunct a recunoscut că, deși are multe posibilități, agricultura nu poate preveni pe deplin aceste schimbări naturale, însă trebuie și se poate adapta noilor tehnologii. „Trebuie să ne gândim la regândirea diferitelor specii de plante și există plante la care probabil că trebuie să renunțăm, deoarece previziunile pe termen lung sunt toate despre încălzire și perioade de secetă care vor rămâne aici şi în deceniile viitoare”, a atras atenţia Sándor Farkas, meţionând că gestionarea provocărilor va necesita şi adaptabilitatea fermierilor, pe care ministerul îi poate ajuta cu politica de sprijin. Prin irigare se poate influenţa si microclimatul şi starea de umiditate a solului pentru a asigura plantelor un aport adecvat de nutrienți. Din acest motiv, în domeniul formării profesionale de bază, iar ulterior în învățământul universitar și superior, Ministerul Agriculturii se concentrează asupra asigurării faptului că fiecare va încerca să se adapteze provocărilor de mediu datorate schimbărilor climatice în propria formă de agricultură.

Zmeura și cartofii sunt în pericol

Potrivit ministrului adjunct, sunt tot mai multe plante care sunt foarte greu de produs. Zmeura nu suportă zilele caniculare și poate fi produsă din ce în ce mai greu în ţară, dar sunt dificultăți și în culturile horticole, iar cultura cartofului („pâinea săracului”) va fi din ce în ce mai mult „împinsă” din Ungaria spre zonele de nord.

Sándor Farkas a atras atenția, totodată, și asupra faptului că în Transdanubia de Sud există deja plantații de kiwi care sunt absolut neobișnuite în Bazinul Carpatic, iar în multe locuri se pot vedea bananieri în grădinile ungurilor în timpul verii, în timp ce printre plantele ornamentale au apărut și palmierii.

Salvamont: Peste 80 de persoane salvate în weekend din zonele montane

Harghita: Trei persoane din Iacobeni, printre care un copil, rănite într-un incendiu