Economia zonei euro a înregistrat o creştere de 0,4% în primul trimestru al anului 2025, potrivit estimărilor preliminare publicate miercuri de Eurostat, depăşind prognoza analiştilor care anticipau un avans de doar 0,2%. Evoluţia vine pe fondul incertitudinilor generate de tensiunile comerciale globale, în special de tarifele impuse recent de Statele Unite, relatează CNBC.
În trimestrul anterior, economia zonei euro crescuse tot cu 0,2%, conform unei revizuiri recente. Germania, cea mai mare economie din blocul comunitar, a înregistrat o creştere de 0,2% în perioada ianuarie-martie, în timp ce PIB-ul Franţei a avansat cu doar 0,1%.
Economiile din sudul Europei şi statele mai mici au depăşit media zonei euro: Spania şi Lituania au raportat creşteri de 0,6% fiecare, Italia a crescut cu 0,3%, iar Irlanda, cunoscută pentru volatilitatea datelor sale economice din cauza prezenţei companiilor multinaţionale, a consemnat un avans impresionant de 3,2%.
Franziska Palmas, economist principal pentru Europa la Capital Economics, a declarat că rezultatele indică un început de an mai robust decât sugerau sondajele de activitate. Totuşi, ea avertizează că este de aşteptat ca ritmul de creştere să încetinească în a doua jumătate a anului, odată cu impactul tarifelor americane introduse în aprilie. Stimulentul fiscal masiv planificat de Germania va avea, potrivit analistei, efecte vizibile abia în 2026.
Pe pieţele valutare, euro a fost volatil miercuri: s-a depreciat cu 0,08% faţă de dolarul american şi s-a apreciat cu 0,2% faţă de lira sterlină. Randamentul obligaţiunilor germane pe 10 ani, considerate reper pentru zona euro, a scăzut cu trei puncte de bază.
În ciuda acestor semnale pozitive, economia zonei euro a avut o performanţă slabă pe tot parcursul anilor 2023 şi 2024. Banca Centrală Europeană a redus constant dobânzile pentru a încuraja relansarea economică, rata facilităţii de depozit coborând la 2,25% în aprilie, de la un vârf de 4% în vara anului trecut.
Estimările BCE din martie prevedeau o creştere economică de 0,9% pentru 2025, uşor sub prognoza din ianuarie. Noi proiecţii vor fi publicate în iunie, iar oficialii BCE au declarat recent că acestea vor fi esenţiale în deciziile privind politica monetară.
La reuniunile de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, mai mulţi oficiali europeni şi economişti au exprimat îngrijorări legate de politica tarifară a SUA, considerată un risc major pentru perspectivele de creştere ale regiunii.
Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a subliniat că procesul de dezinflaţie este ”aproape de finalizare”, dar că şocurile externe vor continua să afecteze creşterea economică. Uniunea Europeană, inclusiv ţările din zona euro, se confruntă cu tarife comerciale generale de 20% impuse de SUA, temporar reduse până în iulie pentru negocieri. În paralel, UE a suspendat deocamdată propriile măsuri de retorsiune.
În pofida creşterii economice, datele publicate marţi au arătat o scădere a încrederii economice în zona euro în luna aprilie, la cel mai redus nivel din decembrie 2024. Inflaţia anuală s-a situat la 2,2% în martie, apropiindu-se de ţinta de 2% a BCE, iar noile date privind preţurile de consum sunt aşteptate în cursul acestei săptămâni.