Economistul Adrian Negrescu tună și fulgeră la adresa angajaților ANAF: Au trecut la șantaj pe salarii și pensii

#image_title

„Să spui că există riscul neplăţii pensiilor şi salariilor dacă nu se revine asupra sporului e deja prea mult. E o formă de şantaj care nu are nicio legatură cu lupta sindicală. Loveşti în pensionari ca să îţi menţii privilegiile? Una e sa protestezi legal, alta să ameninţi”, afirmă economistul Adrian Negrescu într-o postare pe Facebook.

Economistul consideră că la ora actuală, România „trăieşte” din taxele şi impozitele pe care le adună şi că, din această perspectivă, toate reducerile de cheltuieli sunt „absolut salutare”, din punctul său de vedere, şi „trebuie făcute”, mai ales că „salariile bugetarilor au crescut anul trecut, în medie, cu 25%.” 

„Da, şi ei trebuie să sufere, cum suferim cu toţii, dar, atenţie, să nu ameniţi. Am văzut un mesaj absolut bizar din punctul meu de vedere al sindicaliştilor, de la Ministerul Finanţelor, cum că există riscul neplăţii pensiilor şi salariilor. Mi se pare o metodă de şantaj, din punctul meu de vedere”, a explicat Adrian Negrescu la Digi 24. 

Potrivit acestuia, România a intrat „în zodia patimilor financiare” din perspectiva unor creşteri de preţuri în condiţiile eliminării plafoanelor la energie electrică şi „cam toată lumea” va avea de suferit. 

„Pe de-o parte, din cauza acestor creşteri de tarife la energie, probabil şi la gaze, ale scumpirii carburanţilor, toate acestea vor pune, într-adevăr, gaz pe focul inflaţiei, vom avea creşteri de preţuri foarte, foarte mari în perioadele următoare, care vor afecta puterea de cumpărare, în special în rândul pensionarilor şi a celor cu salarii mici, acolo va fi marea problemă”, a explicat Negrescu. 

Economistul a mai spus că, din punctul său de vedere, în contextul liberalizării pieţei de energie şi a posibilităţii ca unele companii precum Hidroelectrica să modifice preţul în timpul derulării contractului, în funcţie de condiţiile pieţei, „nici preţurile nu vor mai fi stabile”.

„Nu vom avea o predictibilitate în ceea ce priveşte preţurile, atât pentru populaţie, cât şi pentru mediul de afaceri. Şi acolo e marea problemă, pentru că preţurile în mediul de afaceri, la curent electric, cresc cu peste 50%, asta înseamnă scumpiri în lanţ în toată economia”, a avertizat Adrian Negrescu.

Despre riscul ca România să ajungă din nou la un acord cu FMI, economistul a spus că acest risc este „foarte mare”. 

„Anul trecut, am împrumutat 50 de miliarde de euro pentru a susţine cheltuielile statului, iar în acest moment, guvernul nu prea mai are de unde să se împrumute. De la populaţie nu mai reuşeşte să adune atât de mulţi bani din titlurile de stat vândute, iar din perspectiva împrumuturilor făcute din sistemul bancar deja s-a ajuns la un nivel de saturaţie. De pe pieţele externe nici n-am mai reuşi să împrumutăm bani. Altfel spus, acum trăim din taxele şi impozitele pe care le adunăm şi, din această perspectivă, toate reducerile de cheltuieli sunt absolut salutare şi tebuie făcute”, a conchis Adrian Negrescu.

Angajaţii din sistemul bugetar au declanşat, marţi, a doua zi de proteste, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă începând de la 1 iulie şi până la sfârşitul anului. Zeci de salariaţi ai Ministerului Finanţelor s-au dus la uşa ministrului Alexandru Nazare şi au discutat cu acesta.

”Cu calm, discutăm, analizăm situaţia împreună şi găsim cele mai bune soluţii, dar să ştiţi că nu ne ajută să facem…Situaţia e chiar gravă şi să mă credeţi pe cuvânt”, le-a spus ministrul.

Proteste ample au avut loc în mai multe oraşe din ţară, iar protestatarii au ameninţat cu blocarea totală a activităţii şi cu riscul de a nu mai putea fi plătite pensiile şi salariile românilor.

„România va fi blocată. Nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani să decoleze avioane, nu vor fi bani să plătim salarii… În fiecare zi creşte numărul celor care protestează. Dacă ieri am avut n stradă în jude de cinci mii, astăzi avem în stradă în jur de opt mii de oameni. O să ajungem la 20.000 de oameni dacă creşte furia şi după aceea nu vor mai veni la muncă. N-o să venim la muncă în ziua în care se dau salarii, pensii, n-o să venim! închidem instituţia şi ne ducem acasă!”, a avertizat Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”.

Acesta a adăugat că până se ajunge la preşedinte şi la premier, sunt „o mie de indivizi care-şi dau cu părerea despre o hârtie, dacă o pun de o parte sau nu”.

”Noi vom continua protestele atât timp cât este necesarşi ăână ne ascultă cineva şi încearcă să rezolve problemele majore cu care ne confruntăm”, a mai avertizat liderul sindical.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Studiu privind bursele şcolare – Peste 95% – burse sociale şi de merit, în anul şcolar 2023 – 2024/ 52% din fonduri pentru elevii în situaţii vulnerabile/ În anul următor, bursa socială a avut cei mai mulţi beneficiari/ Date despre bursele de rezilienţă

Superliga: Atacantul Luca Băsceanu, transferat de la Farul Constanţa la Universitatea Craiova