Editura Litera, la Bookfest 2025 – Peste 800 de titluri şi reduceri de până la 86%

Editura Litera anunţă în perioada 28 mai – 1 iunie la Salonul Internaţional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2) un program cu lansări de carte ale celor mai titrate volume la nivel internaţional, întâlniri cu cei mai îndrăgiţi scriitori, sesiuni de autografe, dezbateri despre cărţile aflate în #trending cu membri ai comunităţii Booktok România, evenimente şi activităţi pentru copii – alături de zeci de noutăţi editoriale în portofoliile de ficţiune, istorie şi dezvoltare personală, promoţii speciale şi oferte de neratat pe care le puteţi descoperi doar vizitând standul nostru.

Editura Litera propune publicului trei dintre dintre cele mai titrate volume ale pieţei internaţionale de carte din ultimul an: lansarea romanului James de Percival Everett – câştigător al Premiului Pulitzer pentru ficţiune 2025, National Book Award 2025 şi finalist al Booker Prize 2024 -, reinterpretarea poveştii lui Huckleberry Finn de Mark Twain (una dintre cele mai vândute şi mai citite cărţi ale tuturor timpurilor ), din perspectiva lui Jim devenit James, o voce în sine, o identitate distinctă, demnă şi emoţionantă totodată. Acestuia se adaugă publicarea volumului „O zi din viaţa lui Abed Salama. Anatomia unei tragedii din Ierusalim” de Nathan Thrall, carte laureată cu premiul Pulitzer pentru Non-ficţiune 2024, ce recompune complicatele relaţii israelo-palestiniene cu ajutorul unei poveşti captivante, urmărind pas cu pas o zi fatidică şi revelatorie în care un tată îşi caută copilul implicat într-un accident mortal la porţile Ierusalimului. Al treilea volum care completează seria recomandărilor este „Axa autocraţilor. Corupţie, control, propagandă. Cum se sprijină reciproc dictatorii pentru a-şi păstra puterea” de Anne Applebaum, cea mai recentă carte a laureatei premiului Pulitzer, din care putem afla cum autocraţiile funcţionează împreună pentru a submina democraţia în întreaga lume şi cum ar trebui să ne organizăm pentru a le putea învinge, un volum ce aduce în prim-plan una din cele mai importante teme ale actualităţii.

Acestor titluri li se adaugă noi volume ale celor mai de succes autori români: în portofoliul de nonficţiune, Cătălin Ranco Piţu revine cu un nou volum „Mineriada s-a născut la Revoluţie. Evenimentele din 13-15 iunie 1990”, după succesul bestsellerului „Ruperea blestemului. Revoluţia Română din Decembrie 1989”. Examinate prin intermediul documentelor juridice şi al resorturilor care nu au fost dezvăluite până acum ochiului public, sunt devoalate conexiunile intrinseci dintre evenimentele ce au marcat începuturile societăţii româneşti postdecembriste acum 35 de ani.

În portofoliul de ficţiune, Igor Bergler lansează volumul „Un detectiv şi nişte tablouri dintr-o expoziţie şi alte povestiri”, o carte de neratat, cu texte dense, inteligente şi pline de umor dar şi al treilea volum al romanului grafic Biblia pierdută – un produs editorial unic realizat în condiţii excepţionale. În colecţia Folio, Cristian Fulaş publică romanul „forma tăcerii”, cartea unei experienţe profund personale, disecate şi recompuse într-un exerciţiu stilistic unic în literatura română contemporană.

Noutăţile de literatură străină contemporană publicate propun o viziune eclectică şi cosmopolită a ficţiunii de pe meridianele lumii: „Bărbatul care iubea câinii”, capodopera scriitorului cubanez Leonardo Padura despre asasinarea lui Lev Troţki, este unul din marile romane sudamericane de astăzi, „Şapte case goale” de Samanta Schweblin, volum de proză scurtă câştigător National Book Award, ne propune noi modulaţii ale interiorităţii şi locuirii, „Furt” de Abdulrazak Gurnah, primul roman publicat după câştigarea Premiului Nobel pentru Literatură din 2021, surprinde evoluţia unor tineri din Tanzania pe fondul tulburărilor sociale globale care schimbă lumea în care trăim iar „Soţia-vulpe” de Yangsze Choo prezintă o poveste uimitoare, plină de miracole, mistere şi folclor în Manciuria începutului de secol XX. Literatura europeană este reprezentată de publicarea romanelor „Viaţa ca un film” de Valérie Perrin – senzaţia toamnei literare franceze 2024 şi „Casa de pe strada Gemito” de Domenico Starnone, Premiul Strega 2001.

Târgul de vară aduce noutăţi importante şi în colecţiile dedicate scriitorilor români contemporani. În colecţia Pantazi (ficţiune) vor fi lansate romanele „Tatăl meu care eşti pe pământ” de Andrei Gogu, „Gustul dulce amărui al poveştilor” de Dan Miron şi volumele de povestiri „Teoria lucrului bine făcut” de Veronica Stănică, „Totul e deocamdată” de Andrei Crăciun, şi „Dă diriga de băut” de Mihai Buzea. În colecţia Perspektiv (non-ficţiune) noutăţile începutului de an sunt reprezentate de eseurile „Pe cărările omenescului” de Dana Pîrvan, „Homemade. Se joacă cu casa deschisă” de Jean Lorin Sterian şi „Dincolo.Viaţa între Est şi Vest” de Diana Radovan.

Un loc special este dedicat noutăţilor din portofoliu de literatură asiatică: din Japonia poposeşte „Motanul care voia să salveze biblioteca” de Sosuke Natsukawa, continuarea bestsellerului „Motanul care voia să salveze cărţile” şi „Desene ciudate” de Uketsu, senzaţia literaturii japoneze de suspans, din Coreea de Sud se lansează o poveste emoţionantă despre acceptarea de sine şi puterea vindecătoare a cărţilor, „Bun-venit la librăria Hyunam-dong” de Hwang Bo-reum iar misterul Chinei este descifrat cu ajutorul romanului „Pantofii de lotus” de Jane Yang. Cărţile vor fi lansate în cadrul evenimentului „Colţul iubitorilor de literatură asiatică” (duminică, 1 iunie, ora 12.00) unde, pe lângă prezentarea volumelor, publicul va avea parte de surprize interactive puse la cale cu ajutorul Centrului de Studii „Româno-Japoneze“ Angela Hondru şi a Centrului de Studii „Româno-Coreene“ (Departamentul de Studii Asiatice, Universitatea Româno-Americană). Tot în cadrul evenimentului, prietenii de la K-FOOD le vor oferi participanţilor o experienţă plină de savoare – o varietate de gustări asiatice şi kimbap, un îndrăgit preparat coreean conturând astfel fuziunea perfectă între literatură şi gastronomie pentru toţi fanii culturii asiatice. K-FOOD România este lanţul de magazine alimentare coreene numărul 1 din ţară, oferind un gust autentic al Asiei printr-o selecţie atent aleasă de gustări, ingrediente şi mese gata preparate*. 

Cărţile aflate în trending pe social media, „Clătite cu căpşuni şi dragoste” de Laurie Gilmore, „Minciuni nenumărate” de Sophie Stava, „Daydream” de Hannah Grace şi „Scânteia flăcării eterne” de Penn Cole vor face subiectul unei noi întâniri „#BookTalk cu Aylin“, unul din cele mai importante evenimente dedicate cititorilor din spaţiul virtual iar cei mici pot participa la o serie de evenimente special concepute pentru descoperirea şi dezvoltarea abilităţilor de lectură.

Peste 800 de titluri vă aşteaptă în standul Litera iar în cele cinci zile ale târgului vă puteţi bucura şi de promoţiile speciale – reduceri de până la 86%, oferte atractive personalizate pentru o serie de titluri şi cadouri–surpriză: la cumpărături de minim 150 de lei oferim gratis o sacoşă aniversară Litera 36 de ani, fiecare achiziţie de carte pentru copii este recompensată cu o carte-cadou iar în weekend pentru cărţile cumpărate pentru micii cititori oferim şi un set de carioci. Ofertele sunt adaptate pentru toate gusturile şi bugetele, poveştile pentru copii pornind de la un preţ atractiv de doar 10 lei. Cărţile cu sprayed edges dar şi titlurile de ficţiune străină premium (Folio) pot fi achiziţionate la un preţ atractiv unic per colecţie.

Acţiunile Tesla au urcat puternic marţi, după ce Elon Musk a promis că va fi ”super concentrat” pe conducerea companiilor sale, înaintea lansării Starship

VIDEO Trei ierarhi și 50 de psalți au participat la sfințirea paraclisului de la Sâmbăta Nouă