„Am trimis o scrisoare deschisă către cancelarul Austriei, Karl Nehammer, publicată în Die Presse, din Austria. Românii, prin munca lor, prin respectul obținut în Europa, și-au câștigat dreptul de a face parte din Spațiul Schengen. România îndeplinește toate criteriile și e timpul să facem acest pas”, spune Lasconi.
Aceasta explică faptul că Austria este al doilea cel mai mare investitor în România, cu 14 miliarde de euro și un număr de aproximativ 3.000 de companii cu capital majoritar austriac active pe piața românească. Anual, peste 1,3 milioane de tone de mărfuri sunt transportate din Austria spre România, iar jumătate de milion de tone pleacă din România spre Austria, cifre care ar putea crește semnificativ în lipsa controalelor terestre.
„Cetățenii români așteaptă ca dreptul lor la liberă circulație să fie respectat și să contribuie astfel, prin prezența lor în Schengen, la o Europă deschisă și incluzivă. În numele cetățenilor României și al viitorului nostru european comun, i-am cerut cancelarului Austriei sprijinul pentru această decizie finală, care ar oferi României, Bulgariei și Europei o nouă șansă de stabilitate și creștere. Alături de parteneri precum Austria, putem transforma Schengen într-un spațiu sigur și unit, în care libertatea de circulație este susținută de valori comune și respect reciproc”, mai spune Lasconi.
Austria renunță la dreptul său de veto și deschide calea Schengen pentru România și Bulgaria. În cadrul unei reuniuni la Budapesta, pe 22 noiembrie, urmează să fie adoptat un pachet de măsuri pe care România și Bulgaria mai trebuie să le îndeplinească pentru a deveni membre Schengen, a scris kurier.ro.