Eliminarea facilităţilor fiscale, unul dintre factorii care pot afecta atractivitatea României în domeniul serviciilor de afaceri (raport)

Eliminarea facilităţilor fiscale şi lipsa unei strategii naţionale de educaţie şi formare profesională pot afecta atractivitatea României pe termen lung în domeniul serviciilor de afaceri, arată cel mai recent raport realizat de Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL), în colaborare cu Deloitte România.

„Într-un context global dinamic, România riscă să nu mai fie competitivă în această industrie, deşi estimările ABSL arată încă potenţial de creştere. Tehnologia şi digitalizarea transformă toate economiile, iar în multe ţări există programe naţionale care susţin educaţia, cercetarea şi formarea profesională. Companiile din industria noastră, dar şi din alte domenii, depun eforturi pentru a compensa lipsa unei strategii naţionale, însă acest aspect nu este viabil pe termen lung”, a declarat Ciprian Dan, preşedinte ABSL, citat în comunicat.

În timp ce România nu mai oferă stimulente pentru industrie, alte ţări din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) au programe atractive de sprijin, constând în granturi, scutiri de impozite şi facilităţi pentru formare profesională. În plus, apropierea de războiul din Ucraina poate avea un impact negativ asupra potenţialilor investitori în anumite cazuri, susţin autorii studiului.

Totodată, raportul evidenţiază avantajele actuale ale industriei serviciilor pentru afaceri şi motivele pentru care dezvoltarea sa ar trebui să fie o prioritate naţională.

„În ultimul deceniu, sectorul serviciilor pentru afaceri a fost unul dintre pilonii economiei României. În 2023, contribuţia acestui sector la PIB a fost cea mai mare din regiune, adică 10,5% dacă includem şi serviciile IT, înregistrând constant cea mai mare pondere din regiune în ultimii 10 ani”, mai arată cercetarea.

De asemenea, rata de creştere a sectorului serviciilor pentru afaceri din România a depăşit constant ritmul de creştere a economiei în ansamblu. Acest aspect subliniază importanţa majoră a sectorului în economia României.

„Pe termen lung, sectorul serviciilor pentru afaceri a înregistrat o creştere mai mare a numărului de angajaţi comparativ cu dinamica economiei în ansamblu. În ultimii 10 ani, industria a avut un ritm mediu de creştere de 14% pe an, cel mai mare din regiune. Aceste realizări au consolidat semnificativ economia naţională, au creat locuri de muncă bine plătite şi au contribuit la creşterea nivelului de trai. Există însă o corelaţie între ritmul susţinut de creştere şi facilităţile fiscale de care sectorul a beneficiat până la finalul anului 2023. După această dată, România a rămas singura ţară din regiune fără măsuri guvernamentale specifice care să stimuleze acest sector, iar efectele negative sunt deja vizibile în scăderea numărului de angajaţi din IT şi a potenţialilor investitori”, a afirmat Cătălin Iorgulescu, vicepreşedinte ABSL.

Conform raportului, industria are încă potenţial de creştere, chiar dacă aceasta va înregistra un ritm mai lent din cauza maturităţii pieţei şi a unei competitivităţi ridicate la nivel global si regional.

Astfel, ABSL a identificat o serie de factori care pot susţine un ritm ascendent în viitorul apropiat. În prezent, angajaţii din industria locală de servicii pentru afaceri reprezintă 2,5% din totalul populaţiei active, comparativ cu Cehia şi Bulgaria, unde această pondere ajunge la 3,5%.

De asemenea, România are un număr mare de studenţi, ocupând a doua poziţie în regiunea Europei Centrale şi de Est după Polonia la acest capitol, şi 24 de oraşe cu peste 100.000 de locuitori, atractive pentru companiile din domeniu.

„Un alt avantaj competitiv este reprezentat de cel mai mare procent de vorbitori de franceză, spaniolă şi italiană din regiune. Salariile angajaţilor români din sectorul serviciilor pentru afaceri rămân competitive”, mai arată cercetarea.

Totodată, România se clasează pe locurile 3-4 din punctul de vedere al costului total al angajării, costurile cele mai mari fiind înregistrate în Cehia, Polonia, Slovacia şi, pentru unele servicii, Ungaria. Totuşi, acest aspect este influenţat în principal de Bucureşti, unde se află majoritatea locurilor de muncă din sector, iar salariile sunt cu 38% mai mari comparativ cu media naţională a industriei, menţionează sursa citată.

Studiul a fost realizat de ABSL şi Deloitte în perioada octombrie 2024 – martie 2025 şi a analizat date Eurostat, ale Comisiei Europene, ale partenerilor (IO Partners si Randstad), precum si informaţii disponibile la institutele naţionale de statistică şi analize Deloitte.

Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL) este cea mai importantă organizaţie care reprezintă sectorul de business services, adunând în componenţa sa peste 80 de companii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D). Rolul ABSL România este de a susţine expansiunea sectorului de Business Service şi transformarea acestuia într-un vector important al creşterii economice a României.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Starea salvamontistului atacat de urs în Predeal, extrem de gravă: Intubat și ventilat în Terapie Intensivă

Imanol Alguacil, nemulțumit de arbitraj după eliminarea Real Sociedad din Cupa Spaniei