Elon Musk anunță că angajații federali care l-au dat în judecată nu scapă de concedieri: După a doua șansă

Elon Musk, încolțit de angajații federali: Miliardarul a fost dat în judecată după ce le-a cerut să își justifice munca

Elon Musk, ales de preşedintele Donald Trump pentru a elimina ceea ce a calificat drept risipa guvernamentală, şi-a reiterat luni ameninţarea de a-i concedia pe lucrătorii federali care nu dau curs cererii sale de a-şi justifica activitatea, după ce administraţia Trump a indicat că angajaţii nu au obligaţia să răspundă, relatează Reuters.

Agenţia americană care-i monitorizează pe angajaţii federali a declarat luni că pot ignora e-mailul primit în weekend de la Musk, care le cere să-şi prezinte activitatea sau riscă să-şi piardă locul de muncă. Directiva a stârnit confuzie şi a ridicat întrebări cu privire la câtă autoritate deţine de fapt Musk, cel mai bogat om din lume, în cadrul administraţiei.

Cu apropierea deadline-ului pentru răspuns, luni, Musk, numit de Trump în fruntea noului Departament pentru Eficienţa Guvernului – a părut să admită că planul său a eşuat.

„Solicitarea prin e-mail era complet banală, standardul pentru promovarea testului era să tastezi câteva cuvinte şi să apeşi ‘trimite’!”, a postat Musk pe reţeaua sa X. „Totuşi, mulţi au picat chiar şi acel test stupid, îndemnaţi în unele cazuri de managerii lor”.

Musk a continuat spunând: „La discreţia preşedintelui, li se va oferi o nouă şansă. Dacă nu răspund a doua oară, acest lucru va duce la concediere”.

Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la remarcile lui Musk.

Nu este clar dacă Musk era la curent cu îndrumările publicate luni de Oficiul SUA pentru managementul personalului (OPM) prin care li s-a explicat responsabililor cu resursele umane ai agenţiilor federale că angajaţii nu vor fi concediaţi dacă nu răspund la e-mailul lui Musk, că răspunsul este voluntar şi că angajaţii sunt îndemnaţi să nu împărtăşească în răspunsurile lor informaţii confidenţiale, sensibile sau clasificate, o preocupare a criticilor lui Musk.

Totuşi, şi după ce au fost transmise aceste îndrumări, unele agenţii şi-au îndemnat angajaţii să răspundă.

Un director de la Administraţia serviciilor generale (GSA), care gestionează clădirile federale, le-a spus angajaţilor că agenţia îi încurajează pe lucrători să răspundă la e-mail, deşi este voluntar, potrivit unei surse din GSA.

Similar, chiar directorul interimar al OPM a trimis un e-mail personalului agenţiei spunând că răspunsul este voluntar, „dar încurajat puternic”.

Departamentul Sănătăţii i-a sfătuit pe angajaţi ca, dacă aleg să răspundă, să formuleze răspunsuri cu caracter general şi să se abţină de la precizarea medicamentelor sau contractelor la care lucrează, potrivit unui e-mail la care Reuters a avut acces.

„Presupuneţi că ceea ce scrieţi va fi citit de actori străini maligni şi adaptaţi-vă răspunsul în consecinţă”, se notează în e-mail.

Tot luni, un grup de sindicate care solicitase unui judecător federal să oprească concedierile în masă şi-a actualizat acţiunea în justiţie, solicitând şi ca e-mailul lui Musk să fie declarat ilegal.

Chiar înainte de directiva OPM, înalţi oficiali ai Departamentului Justiţiei, precum şi Departamentele Apărării, de Stat şi al Securităţii Interne, dar şi alte câteva agenţii le-au spus angajaţilor să nu răspundă în afara „lanţului de comandă” preexistent.

Departamentul Transporturilor, cel al Trezoreriei şi agenţii independente precum Comisia federală pentru comerţ şi Comisia federală pentru comunicaţii le-au recomandat în schimb angajaţilor să răspundă la mesajul lui Musk.

E-mailul său a fost trimis şi personalului numit politic de la Casa Albă, precum şi judecătorilor federali şi altor angajaţi ai sistemului de justiţie, care formează o ramură separată a guvernului şi nu răspund în faţa administraţiei.

Elon Musk a părut să se bucure de agitaţia creată, urcând la tribuna reuniunii de săptămâna trecută a conservatorilor cu o drujbă despre care a spus că va servi la tăierea birocraţiei.

Sfidare maximă din Ucraina pentru Trump: Kievul anunță organizarea alegerilor prezidențiale / Momentul a fost ales

Moţiunea de cenzură ”Premierul NORDIS trebuie să plece, românii s-au săturat de umilinţă”, citită marţi în plenul comun, va fi supusă dezbaterii şi votului vineri