Elon Musk îl ironizează pe Justin Trudeau: ‘Fată, nu mai are importanță ceea ce spui’

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat marți, într-o conferință de presă, că este în interesul Canadei să devină ‘al 51-lea stat’ al Statelor Unite și a exclus utilizarea forţei militare pentru a anexa Canada, dar a spus că va folosi „forţa economică”. Afirmațiile au venit după ce premierul canadian Justin Trudeau şi-a anunţat demisia cu precizarea că va rămâne în funcţie până când va fi desemnat un succesor.

„În cazul în care Canada ar fuziona cu Statele Unite, nu ar mai exista taxe vamale, impozitele ar scădea considerabil şi Canada ar fi complet sigură în faţa ameninţării navelor ruseşti şi chineze care o înconjoară constant”, a mai scris Trump pe platforma sa Truth Social.

În replică, premierul canadian Justin Trudeau a declarat, într-un mesaj pe reţelele de socializare, că țara sa „nu va face niciodată, niciodată parte din Statele Unite” și că „nu există nici cea mai mică șansă” să se întâmple acest lucru.

„Fată, nu mai ești guvernatorul Canadei, așa că nu mai are importanță ceea ce spui”, i-a răspuns Elon Musk lui Justin Trudeau, pe rețeaua X.

content-image

Val de replici dure pentru Trump

Liderii politici canadieni au denunţat rapid marţi ameninţările preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, de a anexa forţat Canada şi au asigurat că ţara lor nu va face niciodată parte din SUA, informează miercuri EFE.

Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, s-a alăturat şi ea criticilor şi a calificat declaraţiile lui Trump drept „ameninţări” ce afectează relaţia bilaterală. „Comentariile preşedintelui ales Trump arată o lipsă totală de înţelegere a ceea ce face din Canada o ţară puternică. Economia noastră este puternică. Oamenii noştri sunt puternici. Nu vom da niciodată înapoi în faţa ameninţărilor”, a adăugat Joly pe reţelele de socializare.

La rândul său, liderul Partidului Conservator, Pierre Poilievre, a profitat de declaraţiile lui Trump pentru a-l ataca pe Trudeau, care a anunţat luni că îşi va da demisia în următoarele săptămâni, când Partidul Liberal de guvernământ va alege un lider care să îl înlocuiască. „Canada nu va fi niciodată statul (american – n.r.) numărul 51. Suntem o ţară mare şi independentă. Suntem cei mai buni prieteni ai SUA. Am folosit miliarde de dolari şi sute de vieţi pentru a ajuta SUA să se răzbune pentru atacurile Al Qaida din 11 septembrie”, a spus Poilievre.

Liderul conservator, care potrivit sondajelor de opinie va câştiga următoarele alegeri generale, a adăugat că „jalnicul” guvern Trudeau nu a intervenit în această situaţie pentru a apăra Canada.

Un alt lider al opoziţiei, Jagmeet Shing, preşedintele Noul Partid Democrat (NPD), social-democrat, a fost mai direct. „Nu mai spune prostii, Donald. Niciun canadian nu vrea să meargă cu tine. Suntem mândri că suntem canadieni. Mândri de cum ne ajutăm unii pe alţii şi ne apărăm naţiunea. Atacurile tale vor dăuna locurilor de muncă de ambele părţi ale graniţei. Dacă ataci locurile de muncă din Canada, americanii vor plăti”, a spus el.

Şi Andrew Coyne, unul dintre principalii comentatori politici din Canada, a declarat: „Această ţară este atacată. De vecinii noştri”. „Prezumţia de bază a istoriei Canadei, că vom avea întotdeauna un aliat democratic stabil în sud, a luat sfârşit. Nu sunt stabili, nu este probabil să rămână democratici şi, sub Trump, nu sunt aliaţii noştri”, a apreciat comentatorul politic canadian.

Ligia Deca, fostul ministru al Educației, noul prorector al SNSPA

Marea Britanie se confruntă cu temperaturi extreme și ninsori abundente: până la -16°C în următoarele zile