Elon Musk şi Kremlinul dezmint acuzaţii WSJ potrivit cărora miliardarul se află în contact cu Putin din 2022. Musk şi Peskov recunosc un singur apel telefonic în aprilie 2021

Kremlinul dezminte vineri acuzaţii ale cotidianului american de afaceri The Wall Street Journal (WSJ), potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin şi miliardarul Elon Musk se află în contact – în secret şi în mod regulat din 2022 – drept ”false”, relatează RFI.

Atât Elon Musk, cât şi un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, dezmint aceste dezvăluiri.

Musk şi Peskov recunosc un singur apel telefonic, în aprilie 2021.

”A fost o convorbire telefonică de o durată medie. A fost unicul contact”, a subliniat Peskov.

”Conversaţia era de natură introductivă, au vorbit despre tehnologii vizionare, tehnologii ale viitorului”, a insistat el.

Cel mai bogat om din lume şi liderul de la Kremlin nu au mai avut după aceea ”niciun contact”, dă el asigurări,

”Totul este fals, este o informaţie absolut falsă publicată în ziar”, a răspuns purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, întrebat de presă despre dezvăluirile WSJ.

Peskov consideră însă ”probabil” ca publicarea acestui articol să fie legată de ”bătălia electorală” din Statele Unite înaintea alegerilor prezidenţiale de la 5 noiembrie.

Omul de afaceri sud-african a ”injectat” cel puţin 75 de milioane de dolari în propria organizaţie politică de susţinere a lui Trump.

În ultimele săptămâni, proprietarul Tesla s-a implicat tot mai mult în campania candidatului republican şi a apărut la un miting în Pennsylvania.

El a promis să dea zilnic, până în ziua alegerilor, câte un milion de dolari unui susţinător al candidatului republican, dacă seamnează o petiţie privind libertatea de exprimare şi dreptul de a purta arme de foc.

În octombrie, Kremlinul dezminţea dezvăluiri ale unui jurnalist american potrivit cărora Putin şi Trump au vorbit de şapte ori după plecarea miliardarului de la Casa Albă în 2021,

WSJ dezvăluia într-un articol publicat online joi seara, citând oficiali occidentali şi ruşi, că Putin şi Musk, cel mai bogat om din lume, patronul SpeceX şi un susţinător fervent al lui Donald Trump în campania prezidenţială americană, discută la telefon probleme personale, geopolitice şi comerciale.

Liderul de Kremlin i-a cerut lui Musk, potrivit celor două surse citate de WSJ, să nu activeze deasupra Taiwanului serviciul Starlink, care dă acces la Internet prin sateliţi.

Este vorba despre un ”favor” făcut preşedintelui chinez Xi Jinping, potrivit WSJ.

Putin şi Musk au discutat şi despre Ucraina.

La începutul invaziei ruse, CEO-ulTesla, SpeceX şi X era un apărător aprig al Kievului.

Însă, de un an, discursul său s-a schimbat şi susţine de-acum un plan de pace care seamănă mult cu ceea ce vrea Kremlinul.

Aceste contacte ridică probleme de securitate.

Dezvăluirile WSJ ridică probleme cu privire la securitatea americană, în contextul în care tehnologia Starlink a societăţii SpaceX, proprietatea lui Elon Musk, este folosită de către agenţiile americane de informaţii, ceea ce-i permite miliardarului să aibă acces la informaţii privilegiate.

Elon Musk are acces la informaţii ”top secret” de la Pentagon, controlează influenta reţea de socializare X şi ar putea juca un rol într-un viitor Guvern în cazul unei victori a lui Trump în alegerile de la 5 noiembrie.

Potrivit WSJ, Washingtonul este la curent cu aceste contacte, dar nu a luat nicio măsură.

Salarizarea în sectorul public: Revizuirea coeficienţilor de ierarhizare, reintroducerea grilelor salariale pentru administraţia locală şi limitarea sporurilor

Revin și jocurile de culise în campanie pentru prezidențiale – Momentul finalei prezidențiale din 2009