În comentariul publicat în limba germană de ziarul grupului media Axel Springer, Musk a dezvoltat postarea sa de pe platforma de socializare X de săptămâna trecută, afirmând că „doar AfD poate salva Germania”.
„Portretizarea AfD ca extremist de dreapta este în mod clar falsă, având în vedere că Alice Weidel, liderul partidului, are un partener de același sex din Sri Lanka! Vi se pare că seamănă cu Hitler? Vă rog!”, a spus Musk în articol.
La scurt timp după ce textul a fost publicat online, editorul secțiunii de opinii, Eva Marie Kogel, a scris pe X că și-a prezentat demisia, cu un link către comentariu.
„Democrația și jurnalismul prosperă pe baza libertății de exprimare. Aceasta include abordarea pozițiilor polarizante și clasificarea lor jurnalistică”, au declarat pentru Reuters redactorul-șef desemnat al ziarului, Jan Philipp Burgard, și Ulf Poschardt, care preia funcția de editor la 1 ianuarie.
Ei au declarat că discuția despre articolul lui Musk, care a avut aproximativ 340 de comentarii la câteva ore după ce a fost publicat, a fost „foarte revelatoare”.
Sub comentariul lui Musk, ziarul a publicat un răspuns al lui Burgard.
„Diagnosticul lui Musk este corect, dar abordarea sa terapeutică, conform căreia doar AfD poate salva Germania, este fatalmente falsă”, a scris el, făcând referire la dorința AfD de a părăsi Uniunea Europeană și de a căuta apropierea de Rusia, precum și de a liniști China.
Susținerea AfD de către Musk, care și-a apărat, de asemenea, dreptul de a interveni în politica germană datorită „investițiilor sale semnificative”, intervine în contextul în care germanii urmează să voteze la 23 februarie, după prăbușirea guvernului de coaliție condus de cancelarul Olaf Scholz.