„Entorsa de gleznă este adeseori banalizată de marea majoritate a populaţiei, care nu cunoaşte riscurile de recidivă şi de instabilitate cronică, în absenţa unei îngrijiri medicale adecvate”, a transmis agenţia franceză, actualizând recomandările sale ce datau din anul 2006, potrivit Agerpres.
„Un număr semnificativ de persoane se confruntă în lunile şi în anii care urmează episodului de entorsă cu simptome persistente, mai ales simptome reziduale de instabilitate, şi cu limitări ale activităţii, precum practici sportive şi/sau activităţi din viaţa cotidiană”, a precizat aceeaşi agenţie franceză.
„Astfel, s-a estimat că până la 40% din persoanele care au suferit un prim episod de entorsă a ligamentului colateral lateral al gleznei vor dezvolta o instabilitate cronică”, a subliniat HAS.
Agenţia le recomandă pacienţilor de acum înainte să consulte sistematic un medic generalist sau un kinetoterapeut în primele 24 de ore după o entorsă, dacă aceasta dă naştere unui simptom oarecare: durere, edem, dificultate de deplasare.
„Acea consultare vizează evaluarea necesităţii de a prevedea, sau nu, o recuperare medicală – în special pentru a preveni riscurile de recidivă şi de instabilitate cronică a gleznei – şi de a oferi sfaturi cu privire la lipsa reabilitării, dacă este necesar”, au explicat specialiştii de la HAS.
Dacă recuperarea este considerată necesară, aceasta trebuie să dureze mai întâi între cinci şi şapte zile, apoi să ducă la o reevaluare a situaţiei: fie pacientul poate să îşi reia activitatea normală, fie el îşi continuă recuperarea.