- „Epoca Iohannis s-a terminat, sau urmează să se termine pe 21 decembrie. Am văzut foarte mult că s-a insistat pe această legătură, pe această alipire între mine şi preşedintele Iohannis”, spunea candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, pe 19 noiembrie. Klaus Iohannis a anunțat, după anularea alegerilor prezidențiale, că va rămâne în funcție „până la depunerea jurământului de președinte nou ales”.
„Astăzi este o zi istorică pentru România! După ani de eforturi susţinute şi negocieri intense, ţara noastră a intrat oficial în spaţiul Schengen. Este o victorie a întregii naţiuni, dar şi un moment care reflectă maturitatea şi determinarea României de a-şi consolida locul în Europa. Aderarea la Schengen nu este doar un succes diplomatic, ci şi o realizare concretă cu impact direct pentru fiecare român. Libertatea de circulaţie, facilitarea comerţului, întărirea economiei şi eliminarea controalelor la graniţe sunt doar câteva dintre beneficiile care vor aduce schimbări în viaţa noastră de zi cu zi”, a scris Ciucă pe Facebook.
El a menţionat că „acest succes nu ar fi fost posibil fără o muncă de echipă exemplară”.
„Preşedintele Klaus Iohannis a avut o contribuţie esenţială, prin susţinerea fermă şi constantă a acestui obiectiv strategic. Implicarea instituţiilor cheie – Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe, ambele conduse de oameni dedicaţi din echipa liberală, iar aici îi menţionez pe Cătălin Predoiu şi Luminiţa Odobescu – a fost esenţială pentru a demonstra că România îşi îndeplineşte toate angajamentele europene”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Şeful Senatului a apreciat că un rol important l-au avut întâlnirile şi dialogurile cu partenerii europeni.
„Luna trecută, în cadrul discuţiilor de la Viena, am avut un dialog constructiv cu cancelarul Karl Nehammer, în calitate de lideri ai partidelor din familia Partidului Popular European. Apreciez faptul că şi-a respectat angajamentele politice, susţinând o soluţie echitabilă pentru România. Această deschidere şi colaborare au fost decisive pentru succesul de astăzi”, a transmis Ciucă.
Nicolae Ciucă a evidenţiat că aderarea României la Schengen este şi un „simbol al progresului, al unităţii şi al respectului” pe care ţara noastră l-a câştigat în Uniunea Europeană.
„Acest moment este o recunoaştere a eforturilor constante ale României în protejarea graniţelor Uniunii Europene şi în combaterea migraţiei ilegale. Am dovedit că suntem un partener de încredere, cu rezultate concrete, iar acest lucru este acum recunoscut de toată Europa. Aderarea României la Schengen înseamnă mai mult decât eliminarea frontierelor fizice, este un simbol al progresului, al unităţii şi al respectului pe care l-am câştigat în Uniunea Europeană”, a mai menţionat Nicolae Ciucă.
El a subliniat că este un moment de mândrie.
„Le mulţumesc tuturor celor implicaţi – lideri politici, diplomaţi, funcţionari şi cetăţeni – care au crezut în acest obiectiv şi au muncit pentru el. Acest succes ne arată că împreună putem construi un viitor mai bun pentru România europeană”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Miniştrii de Interne din ţările UE, reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat postat pe website-ul consilium.europa.eu.
Astfel, România şi Bulgaria devin, de anul viitor, state membre depline ale spaţiului de liberă circulaţie europeană.