În acest timp, atacatorii l-au instruit să creeze un nou portofel electronic pe o aplicație „mai securizată” și să transfere acolo o parte din criptomonedele deținute. „Mi-am făcut acel cont. Am transferat alături de ei o parte din criptomonedele pe care le dețineam”, a mai spus victima.
Tânărul și-a dat seama că a fost înșelat abia după ce a rămas fără criptomonede și apelurile sale nu mai primeau răspuns. Experții atrag atenția asupra măsurilor de siguranță pentru a evita astfel de situații. „Nu trebuie furnizată parola, acel two factor authenticator care provine de la un Google Authenticator. De asemenea, dacă avem fonduri într-un cont extern, nu trebuie să furnizăm acel seed phrase, acel șir de caractere pe care îl deținem doar noi”, explică Marius Moga, expert în platforme de tranzacționare a criptomonedelor, pentru Digi 24.
Astfel de înșelătorii au devenit tot mai frecvente, avertizează polițiștii. Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), subliniază importanța vigilenței: „Mare atenție la mesajele nesolicitate pe care le primim pe diferite programe de mesagerie, platforme de social media. Datoria inteligenței artificiale și automatizării activității infracționale, aceste mesaje sunt din ce în ce mai credibile, mai actuale și foarte țintite pentru profilul nostru de utilizatori”.
Un raport Chainalysis relevă că, doar în acest an, hackerii au furat criptomonede în valoare de 1,3 miliarde de dolari la nivel global.