„…Escu” de Tudor Muşatescu, producţie Teatrul Stela Popescu, în Festivalul SEAS Constanţa

Spectacolul „Escu” de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Grecu şi Cristian Şofron, cu Pavel Bartoş în rolul principal, spectacol realizat în colaborare cu Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale” Chişinău, se va juca în 1 septembrie, de la ora 20.00, la Teatrul de vară Soveja din Constanţa.

Reprezentaţia este inclusă în Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului (SEAS), cea de-a treia ediţie, organizată de Teatrul de Stat Constanţa în perioada iulie – septembrie, festival în care publicul constănţean şi turiştii veniţi la mare au ocazia să vadă unele dintre cele mai bune spectacole de teatru şi concerte produse în România, dar şi spectacole invitate din afara ţării.

Povestea din …Escu dă o senzaţie deja-vu, chiar dacă textul original datează din 1933. …Escu nu este doar o comedie interbelică cu parfum de epocă care continuă povestea familiei lui Spirache Necşulescu, eroii mai celebrei “Titanic Vals”, ci şi o satiră biciuitoare a năravurilor politice de ieri şi de azi… Avem în meniu şantajul, intriga de partid, traseismul, norocul prostului şi nelipsita aţâţare erotică, în cantitatea necesară să condimenteze viaţa politică.„Politica e ca moda! Evoluează, se schimbă, se preface. Şi, după cum modei îi eşti fidel schimbând-o, tot aşa fidelitatea în politică nu e decât o nesfârşită serie de adultere!” spune personajul principal, Decebal Necşulescu.

Distribuţia completă a spectacolului din 1 septembrie este următoarea : Decebal Necşulescu – Pavel Bartoş, Iorgu Langada – Viorel Păunescu, Traian Necşulescu – Cristi Neacşu, Generalul Stamatescu – Sorin Aurel Sandu, Platon Stamatescu – Daniel Ciobanu (Chişinău), Bébé Damian – Cătălin Frăsinescu, Amélie – Irina Cărămizaru, Miza General Stamatescu – Manuela Hărăbor, Nina Damian – Crina Matei, Un comisar – Daniel Filipescu, Fane – Dorin Enache, Pişlică – Petru Şutu, Mitzi –Ana Maria Ivan, Manole – Artiom Oleacu (Chişinău), Ana – Ina Cazac (Chişinău), Alegătorii – Petru Şuţu, Dorin Enache.

Un spectacol de Alexandru Grecu şi Cristian Şofron, asistenţi scenografie Delia – Diana Ghizdăveţ, Ecaterina Salimova, costume Geanina Punkoşti, coregrafia Dumitru Tanmoşan, Ioana Macarie, …Escu de Tudor Muşatescu este un text atemporal, o satiră politică care a lăsat o amprentă semnificativă în istoria teatrului românesc şi cunoaşte o reinterpretare memorabilă prin această versiune de excepţie, încă de la premieră aducând în prim plan o distribuţie mixtă, aducând pe scenă actori importanţi din trupele Teatrului Stela Popescu din Bucureşti, dar şi ale Teatrului Naţional Satiricus Ion Luca Caragiale din Chişinău.

Cristian Şofron, directorul Teatrului Stela Popescu declara: „Când Tudor Muşatescu s-a hotărât, la doar un an după succesul cu Titanic Vals, să scrie …Escu, în 1933, ducând mai departe povestea familiei lui Spirache/Decebal Necşulescu, probabil nu-şi imagina cât de actuale aveau să pară situaţiile pe care le-a creat prin limbajul dramatic, aproape un secol mai târziu. Într-un an electoral în România şi în Republica Moldova, povestea din …Escu dă o asemenea senzaţie de deja-vu, încât succesul de public în 2024 pare a fi indiscutabil. De la intriga politică la cea sentimentală, totul se poate schimba într-o clipă. Iar când în rolul principal, Decebal Necşulescu, joacă un actor de anvergură, precum Pavel Bartoş – unul dintre cei mai iubiţi artişti ai generaţiei sale, atât în România cât şi în Republica Moldova, cu o amplă activitate în teatru şi televiziune – alături de minunaţii actori angajaţi şi colaboratori ai Teatrului Stela Popescu şi ai Teatrului Satiricus, şi nu voi da niciun nume, pentru că sunt cu toţii minunaţi,  şansele de a construi un blockbuster sunt şi mai mari. Spectacolul este pus în scenă de echipele artistice reunite ale Teatrului Stela Popescu din Bucureşti şi Teatrului Naţional Satiricus Ion Luca Caragiale din Chişinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton, cu siguranţă de bun augur pentru viitorul relaţiilor culturale între două capitale, Bucureşti şi Chişinău, două ţări, România şi Republica Moldova, unde se face teatru în aceeaşi limbă”.

Jessica Pegula s-a calificat în finală la turneul WTA 1000 de la Cincinnati. Adversara din ultimul act este Arina Sabalenka

Harris soseşte la Chicago, la o Convenţie democrată care se anunţă euforică