Ţara baltică, membră a UE şi NATO, este pregătită să desfăşoare o forţă terestră, împreună cu instructori şi ofiţeri, se arată în comunicatul publicat de biroul premierului la Tallinn.
„Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”, a spus Michal. „O Ucraină independentă şi suverană, aparţinând familiei europene, este cea mai bună garanţie strategică pentru noi toţi împotriva imperialismului Moscovei. Trebuie să arătăm că putem pune idei bune în practică”, a mai spus el.
Marea Britanie şi Franţa conduc o coaliţie de ţări dispuse să trimită trupe în Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia, deşi rămân multe întrebări în legătură cu această chestiune.
Desfăşurarea de trupe de către Estonia ca parte acestei misiuni ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului.
Coaliţia este un grup informal de ţări care susţin Ucraina pentru a obţine o pace justă. SUA nu s-au angajat până acum să ofere Ucrainei garanţii de securitate.
Moscova a respins categoric ideea desfăşurării de trupe de menţinere a păcii în Ucraina.
Informaţii apărute recent în presa britanică sugerează că Regatul Unit şi Franţa şi-ar putea limita contribuţiile la misiuni de antrenament, la sprijin cu echipamente şi misiuni de supraveghere aeriană, în locul desfăşurării de trupe.
Coaliţia a apărut după ce preşedintele american Donald Trump a cerut o încetare rapidă a focului între Kiev şi Moscova. Multe ţări europene se tem că Ucraina ar putea fi forţată să facă concesii dureroase în eventuale negocieri şi că, fără garanţii ferme de securitate, ţara ar putea rămâne vulnerabilă în faţa unei noi agresiuni ruse.