Eurojust, trei ani de la invazia la scară largă a Ucrainei: 4.000 de martori audiaţi până în prezent pentru presupuse cele mai grave infracţiuni internaţionale comise în Ucraina

Autorităţile naţionale participante la echipa comună de anchetă (JIT) sprijinită de Eurojust pentru presupuse cele mai grave infracţiuni internaţionale comise în Ucraina au audiat, până în prezent, 4 000 de martori, pe lângă cele peste 40 000 de audieri efectuate de autorităţile ucrainene pe teritoriul său. Ca urmare a cooperării strânse dintre părţile JIT (ce reprezintă autorităţile judiciare naţionale din Lituania, Estonia, Letonia, Polonia, România, Republica Slovacă şi Ucraina), Serviciul de urmărire penală lituanian a emis notificări de suspiciune in absentia împotriva a şase suspecţi. În plus, Parchetul General al Ucrainei a emis o notificare de suspiciune împotriva unei alte persoane pentru crime de război împotriva unui civil.

Potrivit unui comunicat de presă al Eurojust, membrii JIT au depus eforturi pentru a elabora o strategie comună de urmărire penală, care acordă prioritate anchetării infracţiunii de agresiune, a infracţiunilor de tortură, rele tratamente şi filtrare referitoare la locurile de detenţie ilegale, precum şi a infracţiunii de genocid.

Începând cu martie 2022, agenţia a organizat 26 de reuniuni de coordonare între JIT şi alte autorităţi naţionale care instrumentează presupuse crime internaţionale de bază comise în Ucraina. Acest lucru a permis ţărilor implicate să facă schimb de date cu privire la anchetele lor interne respective, să discute strategii şi priorităţi şi să coordoneze măsurile de anchetare.

Eurojust este pe deplin angajat să continue să sprijine activitatea importantă a JIT şi a alocat aproximativ o jumătate de milion de euro pentru finanţarea activităţilor sale.

JIT este sprijinită de activitatea Centrului internaţional pentru urmărirea penală a infracţiunii de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) şi de baza de date privind probe ale celor mai grave infracţiuni internaţionale (CICED), ambele fiind găzduite şi gestionate de Eurojust.

În ultimele şase luni, International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression against Ukraine (ICPA) – Centrul internaţional pentru urmărirea în justiţie a crimei de agresiune împotriva Ucrainei a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte constituirea unui pachet solid de instrumentare a cazurilor. Acest pachet se bazează pe o strategie comună de investigare şi urmărire penală privind infracţiunea de agresiune, convenită de participanţii la ICPA. Pachetul de constituire a cazului este destinat transmiterii către viitorul parchet al unui posibil tribunal special sau către alte jurisdicţii.

ICPA a asigurat şi continuă să asigure colectarea şi analizarea preliminară a probelor potenţiale care pot avea legătură cu persoane aflate la cele mai înalte niveluri ale conducerii militare şi politice. Eforturile de cercetare nu se limitează la poziţiile oficiale pe care le pot deţine persoanele respective. Pe măsură ce agresiunea din Ucraina continuă, există un număr tot mai mare de dovezi pe care ICPA le cercetează în mod activ. Centrul a primit finanţare suplimentară, iar în ianuarie 2025, operaţiunile sale au fost prelungite cu şase luni. În acest scop, a fost semnat un amendament la Acordul de contribuţie între Eurojust şi Serviciul pentru instrumente de politică externă al Comisiei Europene.

CICED (Core International Crimes Evidence Database), o bază de date judiciară unică, adaptată, creată de Eurojust pentru a păstra, analiza şi stoca elementele probatorii ale celor mai grave infracţiuni internaţionale, permite agenţiei să sprijine autorităţile judiciare naţionale în identificarea probelor aflate în altă ţară care pot fi relevante pentru propriile lor anchete. Până în prezent, peste 3.700 de dosare cu elemente probatorii au fost transmise de 16 ţări către CICED.  

În ianuarie 2025, un nou instrument de traducere a permis traducerea din 19 limbi în limba engleză a dosarelor de elemente probatorii transmise de autorităţile naţionale. Această schimbare a accelerat considerabil activitatea analitică a agenţiei. În consecinţă, funcţia de căutare a bazei de date este mai exactă, iar cererile de informaţii din partea autorităţilor naţionale pot primi un răspuns mai rapid.

Eurojust a depus eforturi susţinute pentru a răspunde solicitărilor autorităţilor naţionale de sprijinire a anchetelor acestora privind cele mai grave infracţiuni internaţionale. În plus, agenţia a identificat în mod proactiv dosare considerate utile pentru anchetele naţionale în derulare, mai informează Eurojust.

Încă din martie 2022, Eurojust a participat activ la Grupul operativ de îngheţare şi confiscare al UE (EU Freeze and Seize Task Force), înfiinţat de Comisia Europeană pentru a asigura punerea în aplicare eficientă a sancţiunilor UE împotriva oligarhilor ruşi şi belaruşi din întreaga Uniune Europeană. Eurojust oferă sprijin operaţional Grupului operativ prin coordonarea aplicării de către statele membre a sancţiunilor Uniunii prin intermediul dreptului penal.

Împreună cu Parchetul General al Ucrainei, Eurojust coprezidează grupul de lucru privind anchetele la nivel naţional al Grupului de dialog privind răspunderea pentru Ucraina (Dialogue Group on Accountability for Ukraine). Acest flux de lucru urmăreşte să identifice principalele provocări în cazurile celor mai grave infracţiuni internaţionale şi să propună în comun soluţii la nivel politic, de exemplu cu privire la utilizarea de probe din surse deschise în investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor internaţionale în contextul Ucrainei.

Piloții din WRC fac scandal. Nu vor să fie aplicate amenzi pentru limbaj vulgar

Scrimă: Bronz pentru Natalia Constantin (spadă feminin) la Campionatul European pentru cadeţi