Întrebat dacă Europa va fi prezentă la discuțiile planificate, Keith Kellogg a spus că provine din „școala realismului, iar acest lucru nu se va întâmpla”. „S-ar putea să fie precum creta pe tablă, s-ar putea să mă enerveze puțin, dar vă spun ceva care este cu adevărat destul de sincer”, a declarat el sâmbătă. „Iar prietenilor mei europeni, le-aș spune: intrați în dezbatere, nu plângându-vă că ați putea, da sau nu, să fiți la masă, ci venind cu propuneri concrete, idei, sporiți cheltuielile [pentru apărare]”, potrivit The Guardian.
Remarcile lui Kellogg vor provoca consternare în rândul unor lideri europeni care nu au încredere în Trump și cred că securitatea țării lor este inextricabil legată de soarta Ucrainei. Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a declarat că președintele francez, Emmanuel Macron, a invitat duminică liderii europeni la Paris pentru a discuta situația.
Kellogg a declarat că unul dintre motivele pentru care negocierile de pace anterioare dintre Ucraina și Rusia au eșuat a fost implicarea a prea multe țări care nu aveau capacitatea de a executa un astfel de proces. „Nu vom merge pe această cale”, a declarat el în marja Conferinței de securitate de la München.
Zelenski cere implicarea Europei
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a folosit discursul său din cadrul conferinței pentru a avertiza că Europa riscă să fie exclusă din negocieri. El a îndemnat Europa să se implice și să formeze o armată europeană în care Ucraina să joace un rol central.
Liderii europeni, loviți vineri de discursul confruntațional al vicepreședintelui american JD Vance, sunt din ce în ce mai îngrijorați de abordarea lui Trump privind un acord de pace în Ucraina și se tem că s-ar putea ajunge la un acord avantajos pentru SUA, dar cu implicații pe termen lung nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru Europa.
Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, a declarat pe rețelele sociale: „Europa are nevoie urgentă de propriul său plan de acțiune privind Ucraina și securitatea noastră, altfel alți actori globali vor decide cu privire la viitorul nostru. Nu neapărat în conformitate cu propriul nostru interes … Acest plan trebuie pregătit acum. Nu există timp de pierdut”.
Reacţiile liderilor europeni: excluderea Europei este ”inacceptabilă”
Premierul Croaţiei, Andrej Plenković, prezent la conferinţă, a declarat că nu orice acord de pace este acceptabil, ci doar unul care asigură integritatea teritorială a Ucrainei. El a adăugat că excluderea Europei din negocieri ar fi ”inacceptabilă” din punct de vedere politic, având în vedere legăturile transatlantice istorice dintre Europa şi Statele Unite.
Premierul Islandei, Kristrún Frostadóttir, a exprimat o nemulţumire generală a liderilor europeni faţă de poziţia SUA, declarând că ”oamenii încă nu sunt siguri ce vor să facă americanii” şi că este dificil pentru oficialii europeni ”să răspundă constant unor declaraţii neclare”.
Fostul ministru de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a adoptat o poziţie mai critică, spunând că Europa nu se află la masa negocierilor pentru că ”nu are mare lucru de oferit”.
”Dacă am fi gata acum să oferim trupe, bani şi integrare în UE, am putea avea propria noastră masă de negocieri. Am putea invita Ucraina, Putin, Trump şi pe oricine altcineva să discutăm despre pace aşa cum o înţelegem noi,” a declarat Landsbergis.
”Din păcate, acum suntem doar nişte spectatori. Iar atunci când eşti doar un spectator, eşti dependent, iar cel de care depinzi este cel care stabileşte regulile,” a concluzionat el.
Discursul lui JD Vance de la Munchen a scos la iveală prăbușirea alianței transatlantice
Kellogg a declarat că aspectele critice sunt asigurarea că războiul nu va reîncepe după o încetare a focului și determinarea modului în care Ucraina își va păstra suveranitatea. El a spus că acest lucru ar necesita o garanție de securitate credibilă, adăugând că Trump, în calitate de unic factor de decizie în SUA, nu a fost încă în măsură să definească o astfel de garanție.
El a spus: „Trump ar avea nevoie de o gamă completă de opțiuni” și că «toate opțiunile sunt pe masă». El a spus că lucrează în „timpul lui Trump”, adăugând că se așteaptă la un acord în câteva săptămâni și luni. Un aspect cheie a fost să se convină asupra modului în care vor fi tratate încălcările oricărui acord de încetare a focului, a spus el.
Kellogg a declarat că lucrează cu contactele sale din cadrul alianței NATO, în timp ce Steve Witkoff, emisarul pentru Orientul Mijlociu, a fost în contact cu rușii.
Zelenskyy a spus Europei să evite să fie abandonată la masa negocierilor de către Trump. „Să fim sinceri – acum nu putem exclude posibilitatea ca America să spună „nu” Europei în chestiuni care o amenință. Mulți lideri au vorbit despre o Europă care are nevoie de propria sa armată – o armată a Europei. Eu cred că a sosit momentul. Forțele armate ale Europei trebuie să fie create.
„Acum câteva zile, președintele Trump mi-a povestit despre conversația sa cu Putin. Nu o dată a menționat că America are nevoie de Europa la acea masă. Asta spune multe. Vechile vremuri au apus – când America sprijinea Europa doar pentru că așa a făcut întotdeauna. Ucraina nu va accepta niciodată înțelegeri făcute pe la spatele nostru, fără implicarea noastră. Și aceeași regulă ar trebui să se aplice întregii Europe. Nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina. Nicio decizie privind Europa fără Europa”.