În discursul său pregătit pentru conferinţa financiară Assiom-Forex din Italia, Fabio Panetta, membru al Consiliului guvernatorilor BCE şi guvernator al Băncii Italiei, a subliniat necesitatea ca deciziile de politică economică să fie susţinute de o comunicare axată pe perspectivele economiei reale şi ale inflaţiei pe termen mediu.
Panetta a subliniat că principala ameninţare pentru evoluţia preţurilor provine din sectorul energetic, în special din creşterea preţurilor la gaze naturale şi volatilitatea ridicată a pieţelor energetice, ceea ce necesită o monitorizare atentă.
Cu toate acestea, ”în ansamblu, indicatorii disponibili sugerează că riscul predominant rămâne o scădere a inflaţiei sub 2% pe termen mediu,” a afirmat oficialul BCE.
Panetta a explicat că o eventuală slăbire a euro ca reacţie la introducerea tarifelor mai mari din partea SUA, combinată cu posibile măsuri de retaliere din partea Europei, ar fi compensată de o încetinire a economiei globale şi de redirecţionarea mărfurilor chinezeşti afectate de tarife către pieţele europene.
”Conform estimărilor noastre, efectul net al tarifelor asupra inflaţiei ar fi limitat sau chiar uşor negativ,” a declarat Panetta.
Implementarea integrală a tarifelor anunţate înainte de alegerile din SUA, urmată de măsuri de retorsiune, ar putea reduce creşterea economică globală cu 1,5 puncte procentuale, a avertizat el.
”Pentru zona euro, impactul ar fi mai redus, aproximativ jumătate de punct procentual, dar Germania şi Italia ar fi mai afectate, din cauza legăturilor comerciale strânse cu Statele Unite,” a concluzionat Panetta.