Europarlamentarul PNL Virgil Popescu, despre modificarea regulamentului de stocare a gazelor: În Parlamentul European luăm decizii curajoase, menite să asigure o piaţă a energiei funcţională

Europarlamentarul PNL Virgil Popescu anunţă că în Parlamentul European se votează pentru flexibilizarea regulamentului de stocare a gazelor naturale, pentru a asigura o bună aprovizionare pentru sezonul rece.

”Adaptăm regulamentul UE privind stocarea gazelor pentru a asigura aprovizionarea în sezonul rece. Am învăţat din lecţiile anilor trecuţi: renunţăm la ţintele intermediare care, deşi ofereau predictibilitate, au generat şi speculaţii în piaţă. Reducem pragul obligatoriu de înmagazinare de la 90% la 80%, chiar 75%, deoarece piaţa de energie s-a schimbat, iar Europa este tot mai aproape de independenţa faţă de gazul rusesc. În Parlamentul European luăm decizii curajoase, menite să asigure o piaţă energetică funcţională, stabilă şi mai corectă — atât pentru consumatori, cât şi pentru industrie. Rezultatul? Preţuri mai mici şi o iarnă în siguranţă”, a declarat Virgil Popescu.

 
La dezbaterea plenară a Parlamentului European, de la Strasbourg, s-a discutat şi pe marginea raportului referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1938 în ceea ce priveşte rolul înmagazinării gazelor în asigurarea aprovizionării cu gaze înainte de iarnă.

 
Prrevederile noului regulament 
 
”Pentru a creşte stabilitatea pieţei şi a atenua riscul de volatilitate nejustificată a preţurilor, care ar putea fi declanşată de obiectivele intermediare de constituire de stocuri, este oportun să se asigure o flexibilitate sporită pentru constituirea de stocuri. Prin urmare, statele membre ar trebui să furnizeze anual planuri orientative de constituire de stocuri care ar putea include, după caz, o traiectorie orientativă de constituire de stocuri şi ar trebui să permită constituirea de stocuri în aşa fel încât să existe o flexibilitate suficientă pentru participanţii la piaţă pe tot parcursul anului, având în vedere Recomandarea (2025)1481.
 
Statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a se abate cu până la patru puncte procentuale de la obiectivul de constituire de stocuri în cazul unor condiţii de piaţă nefavorabile, legate, printre altele, de factori precum cererea şi oferta şi concurenţa, sau în cazul unor activităţi comerciale care împiedică constituirea de stocuri eficiente din punctul de vedere al costurilor, care limitează semnificativ capacitatea de a garanta constituirea de stocuri de gaze în conformitate cu prezentul regulament.
 
În plus, Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte acte delegate pentru a modifica, pentru un sezon de constituire a stocurilor, abaterea permisă de patru puncte procentuale, majorând-o cu până la încă patru puncte procentuale, în cazul unor condiţii de piaţă nefavorabile persistente.
Efectele cumulative ale flexibilităţilor şi derogărilor prevăzute în prezentul regulament nu ar trebui să reducă obligaţiile globale de constituire a stocurilor sub 75 %”.

Donald Trump scuteşte saga „James Bond” de taxe vamale

Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică, Silvia Vlăsceanu, la evenimentul News.ro “Energy Road – Energie la tine acasă” – ediţia a VII-a: ”Unde, cum, de ce facem investiţii?”