Cercetarea, prezentată la Congresul Asociației Europene de Urologie 2025 de la Madrid, identifică o categorie de risc adesea ignorată: bărbații care evită programările medicale.
Din cei 72.460 de bărbați incluși în grupul de screening al studiului, 12.401 (17%) nu s-au prezentat la niciuna dintre sesiunile de control oferite. Acești bărbați au înregistrat un risc cu 39% mai mare de a muri din cauza cancerului de prostată în comparație cu cei cărora nu li s-a oferit deloc screening.
Dr. Renée Leenen, autorul principal al studiului, a explicat pentru Medical News Today: „Neprezentarea poate fi cel mai important factor care împiedică implementarea cu succes a programelor de screening pentru cancerul de prostată”.
Cancerul de prostată este cel mai frecvent diagnosticat cancer la bărbați în 112 țări, iar prevalența sa este estimată să se dubleze până în 2040. Datele pe termen lung arată că screeningul PSA poate reduce riscul de deces din cauza acestei boli cu 20%.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca minimum 70% din populație să participe la testele de screening pentru ca programele să fie eficiente, însă ratele actuale de participare sunt scăzute și continuă să scadă.