Ex-investigator al crimelor de război a fost ales senator AUR

Teofil Parasca a intrat în politică în urmă cu un an, se află la cel de-al 24-lea loc de muncă și a declarat, pentru Agerpres, după primirea certificatului de senator, că trecerea de la lupta în teatrele de operaţiuni la cea în Parlament nu va fi uşoară.

  • „Aş fi continuat în teatrele de operaţiuni, dar la un moment dat observi că nişte negocieri pe teritorii reduse ca suprafaţă, în teren, nu pot fi eficiente ca nişte negocieri pe care le duc alţii la vârf. După cum am numărat, este al 24-lea job pe care urmează să-l fac acum, eu zic că experienţa de orice fel îmi va fi utilă. Am început prin a fi asistent medical, în ideea în care în acea vreme şi eu şi părinţii ne doream să am un job după liceu imediat, iar un job bun era cel de asistent medical, pe care l-am practicat o perioadă după absolvirea Liceului Sanitar din Arad. Dar, am observat că pot face mai mult şi că pot să fac o facultate. Am făcut Academia de Poliţie, am fost foarte bucuros să fiu poliţist, în suflet şi acum mă simt poliţist, nu pot să stau deoparte când se întâmplă nedreptăţi”, a spus senatorul.

Parasca a fost în cinci misiuni de lungă durată în teatre de operaţii, în total 12 ani.

  • „În patru dintre misiuni, secondat de statul român, iar a cincea, contractant pentru Uniunea Europeană. Am fost ofiţer al Naţiunilor Unite în trei poziţii diferite în Kosovo, la început pentru investigarea crimelor de război şi a gropilor comune, ulterior pentru selectarea noii poliţii, am continuat cu misiuni pentru OSCE, la fel, de selectare a unor poliţişti şi a altor tipuri de autorităţi, dar şi pentru pregătirea lor. În cea mai lungă perioadă în care am lucrat sub contract, am fost şeful investigaţiilor interne al EULEX”, a spus noul parlamentar.

Fost comisar-șef, Teofil Parasca a condus IPJ Giurgiu și a fost adjunctul șefului IPJ Satu Mare. El a declarat că a intrat în politică pentru a face „legi bune pe care Poliţia să le poată aplica”.

Scurtă biografie

content-image

Absolvent al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, în perioada 1994 – 1999 a fost ofițer în cadrul IPJ Arad, între anii 1999 și 2000 a fost, timp de trei luni, detașat la ONU ca ofițer internațional de poliție, în 2001 a fost instructor de poliție internațională la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Misiunea în Kosovo, Secția de Dezvoltare a Poliției, Școala Serviciului de Poliție din Kosovo, conform specialarad.ro.

Între anii 2001 și 2006, tot în cadrul O.S.C.E. a fost Consilier de poliție, Biroul șef de consiliere al poliției, cu activități și responsabilități principale „Instruirea poliției, instruirea și mentoratul poliției comunitare, activitățile de poliție de teren și monitorizarea cazurilor sensibile, activități de consiliere în materie de poliție, Redistribuirea poliției în zonele post conflict afectate”. În perioada 2006-2011 s-a întors în IPJ Arad ca și ofițer de Poliție Specialist in Investigatii Fraude și Șef al Biroului Siguranță Publică (Secția II Poliție Arad), între 2011 și 2012, timp de șase luni a fost inspector șef la Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu și inspector șef adjunct Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare.

Între 2012 și 2021 a plecat din nou în afara țării, fiind Investigator Sef cu Unitatea de Investigații Interne – EULEX, Misiunea Uniunii Europene pentru Statul de Drept în Kosovo, EULEX, Biroul șefului Misiunii. La finalul carierei de polițist, între august 2021– și decembrie 2021, a fost Expert senior, Proiectul Sprijin UE pentru reforma poliției în Republica Moldova.

Este membru al Asociației Alumni George C. Marshall și al Asociației Internaționale de Poliție.

Matteo Berrettini, ambasador al tenisului pentru Fondul de Investiţii Publice al Arabiei Saudite

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, CONDAMNATĂ definitiv pentru accidentul în care aproape a ucis un om