Numeroși factori pot influența parcursul unei persoane – de la sănătate și mediu socio-economic, până la accesul la resurse. Totuși, chiar și atunci când avem toate condițiile necesare pentru a reuși, mentalitatea noastră poate fi cea care face diferența între succes și eșec.
Iar totul se datorează atitudinii pe care o avem, sau, cum ne spun experții, „mindset”. Andy Szekely, un renumit expert în dezvoltare personală, a vorbit despre mentalitatea pe care trebuie să o avem pentru a avea succes în viața de zi cu zi!
„Ce este mentalitatea? În engleză mindset, adică este un set, este un set pentru minte. Adică este un cadru în care mintea ta lucrează și produce niște semnificați, niște concepte, este ”o cutiuță” în care gândești. Asta este mentalitatea. Este formată, în foarte mare măsură, din convingeri”, spune expertul, potrivit Antena 3 CNN.
Expertul a vorbit și despre convingerile pe care fiecare dintre noi le are despre lumea din jur și despre modul în care aceasta funcționează.
„Convingerile pot fi bune sau proaste. Ce este o convingere? O convingere este un mod în care tu interpretezi că funcționează lumea. Ai chiar o stare de certitudine că este așa. (…) Toate acestea sunt despre modul în care eu consider că funcționează lumea. Dar atenție, niciuna nu este adevărată. Toate sunt interpretări, sunt hărți despre modul în care eu consider că funcționează lumea.
Ele par scuze în exterior, dar tu când ți le spui ție, în interior, par realități. Până când nu ești dispus să analizezi aceste convingeri și să le ajustezi, pentru că nu trebuie să le schimbi, nu vei reuși”, a explicat specialistul.
Potrivit expertului în dezvoltare personală, există un cuvânt care trebuie să ni-l spunem tot mai des și care ne poate schimba atitudinea complet.
„Eu îmi învăț copiii să gândească cu ajutorul unui cuvânt. Acest cuvânt este o presupoziție lingvistică Ce înseamnă asta? Înseamnă că tu introduci în mintea ta o presupunere care vine cu ajutorul unui cuvânt. Și cuvântul respectiv este cuvântul ”încă”.
În momentul în care în mintea ta spui ”nu pot”, adaugă și cuvântul ”încă”. Este foarte diferit să spui ”nu pot” de ”nu pot încă”, a spus Andy Szekely, conform sursei citate.