Expertă AI: Producţia de vaccinuri din România va utiliza beneficiile Inteligenţei Artificiale

România este pe cale să utilizeze Inteligenţa Artificială (AI) pe zona de producţie a vaccinurilor, a declarat, joi, Luciana Morogan, expertă în AI în cadrul Direcţiei Generale pentru Industria de Apărare şi Spaţiu a Comisiei Europene (DG DEFIS), la un eveniment de specialitate.

„Un trend, la momentul actual, este învăţarea nesupervizată, neasistată, în ideea că ne jucăm cu date nestructurate în două-trei proiecte deja şi probabil de interes. De interes avem un proiect pe care îl avem încă în faza incipientă şi încă nu ştim exact când îl vom începe. Este vorba despre integrarea inteligenţei artificiale în zona de producţie de vaccinuri în România, în colaborare cu un mare consorţiu. Încă nu dau detalii pe acest subiect. O să aflaţi probabil din presă la un moment dat. E un mare trend la momentul actual în ceea ce priveşte predicţia de formule proteice, de proteine, predicţia de antigeni şi, de asemenea, partea de prelucrare a imaginilor pentru aşa ceva. Deci, prelucrarea imaginilor care provin din probele pe care le au cei cu care vom lucra”, a spus Morogan.

Potrivit sursei citate, un alt segment de interes în ceea ce priveşte inovaţia tehnologică se referă la Inteligenţa Artificială multimodală.

„Ne ocupăm, în urma colaborărilor pe care le avem cu industria, de diverse proiecte de cercetare pe diverse teme. Aş putea menţiona una dintre temele actuale, la mare modă şi care se pare că este impactată în marea majoritate a proiectelor şi, după cum bine ştiţi, vorbim şi despre „language model”. Ne interesează aici zona de Inteligenţă Artificială multimodală, în ideea că se pot combina mai multe tipuri de date, imagini, text, sunet. Depinde de tipul de proiect şi ce se cere de făcut acolo”, a afirmat specialista în AI.

Specialişti din tehnologie, lideri din industrie, academicieni şi factori de decizie discută, joi, la Nexxt Summit 2024, despre provocările şi oportunităţile aduse de noile tehnologii, despre Inteligenţa Artificială (AI) şi viitorul inovaţiei digitale în România şi în lume. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Ordinul pentru aprobarea ghidului de finanţare al programului Rabla pentru tractoare, semnat de ministrul Mediului

Fotbal: PSG nu va fi sancţionat pentru un banner pro-palestinian afişat la meciul cu Atletico Madrid (UEFA)