Exporturile de petrol ale Venezuelei au crescut cu 10,5% în 2024, în pofida sancţiunilor şi instabilităţii politice

Exporturile de petrol ale Venezuelei au crescut cu 10,5% anul trecut, ajungând la o medie de 772.000 de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din 2019, potrivit datelor despre mişcările navelor şi rapoartelor de expediere ale companiei de stat PDVSA, transmite Reuters.

Creşterea a fost susţinută de licenţele acordate de Statele Unite partenerilor PDVSA, care au permis livrări mai consistente.

Această creştere vine în contextul pregătirilor lui Nicolas Maduro pentru al treilea mandat prezidenţial, după alegeri contestate.

Exporturile de petrol oferă o sursă importantă de venit pentru a sprijini economia fragilă a ţării.

Impactul sancţiunilor şi schimbările politice

Administraţia preşedintelui în exerciţiu Joe Biden a emis licenţe individuale pentru exportatori, în locul unei licenţe generale, după ce condiţiile de bază pentru alegeri corecte în Venezuela nu au fost îndeplinite. Totuşi, există incertitudini legate de viitor, având în vedere că preşedintele ales Donald Trump ar putea reimpune sancţiuni stricte împotriva Venezuelei.

Chevron  a avut un rol semnificativ, transportând petrol venezuelean către SUA sub o licenţă specială, ceea ce a permis companiei să recupereze datorii de milioane de dolari.

Principalele pieţe de export

În 2024, China a rămas cea mai mare piaţă de export pentru Venezuela, primind 351.000 de barili pe zi, în scădere cu 18% faţă de anul precedent. SUA au devenit a doua piaţă ca mărime, cu o creştere de 64%, ajungând la 222.000 de barili pe zi.

Exporturile către Europa, sprijinite de licenţele acordate producătorilor europeni precum Eni, Repsol şi Maurel & Prom, au crescut de aproape trei ori, atingând 75.000 de barili pe zi. De asemenea, livrările către India au crescut la 63.115 barili pe zi, faţă de 10.300 în 2023.

Probleme interne şi creşterea producţiei

În pofida creşterii exporturilor, Venezuela s-a confruntat cu întreruperi frecvente în rafinării, ceea ce a dus la o scădere a livrărilor de petrol şi combustibil către Cuba, care au ajuns la 32.000 de barili pe zi, de la 56.000 în anul anterior.

Importurile de combustibil şi diluanţi pentru producerea sortimentelor de petrol exportabile au crescut la 92.000 de barili pe zi, faţă de 60.000 în 2023, majoritatea provenind din schimburi autorizate cu partenerii de producţie.

Producţia de petrol brut a Venezuelei a crescut cu 17%, atingând 914.000 de barili pe zi în primele 11 luni ale anului 2024, comparativ cu 780.000 de barili pe zi în aceeaşi perioadă din 2023, conform datelor raportate către OPEC.

 

WSJ: Statele Unite vor relaxa restricţiile privind ajutorul pentru Siria, un semn de sprijin limitat pentru noul guvern

Zelenski a propus să cumpere arme de la viitoarea administraţie Trump cu activele ruseşti îngheţate