Expoziţia „Documentele Unirii”, dedicată momentului istoric din 1 decembrie 1918, şi un recital de muzică clasică Tre Mezzo, susţinut de către Artpulse, vor avea loc, duminică, de Ziua Naţională, în Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României.
Muzeul va fi deschis pentru public conform programului obişnuit de vizitare, 09ꓽ00 – 17ꓽ00, iar accesul va fi gratuit.
Micro-expoziţia „Documentele Unirii” va cuprinde o selecţie de bunuri de patrimoniu fundamentale, legate de Unirea Transilvaniei cu România, aflate în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, precum Albumul Marii Uniri, realizat de către fotograful Unirii, Samoilă Mârza, şi anume exemplarul dedicat lui Vasile Goldiş, artizan al Marii Unirii de la 1 decembrie 1918.
Samoilă Mârza (1886-1867), fotograf de profesie, a fost recrutat şi a luptat în Armata Austro-Ungară în Marele Război. S-a întors acasă în satul Galţiu, comuna Sântimbru, Alba, cu puţine zile înainte de 1 Decembrie 1918 şi a participat alături de delegaţia satului său la Adunarea Naţională de la Alba Iulia, fiind singurul fotograf care a imortalizat în cinci clişee evenimentul istoric al proclamării Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul Român.
Vasile Goldiş (1862-1934) profesor, autor de manuale în limba română pentru românii din Transilvania, colaborator al ziarului „Tribuna” din Arad, publicaţie care a susţinut drepturile naţionale, fiind tribuna luptei românilor pentru drepturi şi apoi pentru unire; a fost deputat în Parlamentul de la Budapesta susţinând drepturile românilor timp de mai bine de un deceniu. A fost cel care a elaborat manifestele prin care poporul român îşi cerea drepturile: Către naţiunea română şi Către popoarele lumii. O voce cunoscută a luptei naţionale, Vasile Goldiş a negociat modalităţile de Unire cu guvernul român aflat la Iaşi şi a fost cel care a redactat parţial Rezoluţia Adunării de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, pe care a citit-o în faţa celor 100.000 de români prezenţi. A fost ales membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei în problema Cultelor şi Instrucţiunii Publice şi membru al delegaţiei care a adus Actul Unirii la Bucureşti şi i l-a prezentat regelui Ferdinand.
Albumul Marii Uniri are o istorie aparte, fiind realizat de Samoilă Mârza special pentru Vasile Goldiş, având pe copertă titlul de „Album”, numele lui Vasile Goldiş şi anul 1918. Câteva pagini au fost semnate de fruntaşul român, iar fotografia cu care se deschide albumul îi aparţine, având textul „Vasile Goldiş, ideologul Marii Uniri, şi Ioan Suciu, unul dintre principalii organizatori a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia”.