Expoziţie de machete cu principalele tipuri de vehicule spaţiale, vineri, la Noaptea Cercetătorilor 2024 – ReCoNnect 3 de la Muzeul Antipa

Noaptea Cercetătorilor 2024 – ReCoNnect 3 va avea loc vineri, 27 septembrie, între orele 15.00 şi 20.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Şoseaua Kiseleff nr. 1.

Ziua de vineri va avea un program special de vizitare, Muzeul fiind deschis între orele 10:00 şi 13:00 (ultimul vizitator va intra la ora 12:00), iar activităţile dedicate Nopţii Cercetătorilor se vor desfăşura în intervalul 15:00 – 20:00 (ultimul vizitator va intra la ora 19:00).

Accesul vizitatorilor la eveniment va fi gratuit. 

Pentru o seară, muzeul se va transforma într-un laborator deschis tuturor, unde veţi putea interacţiona direct cu cercetătorii şi explora colecţiile lor fascinante.

Specialiştii muzeului vor dezvălui publicului aspecte inedite ale muncii de cercetător, explicate pe înţelesul tuturor: ce face un cercetător în laboratorul său, şi, de asemenea, care sunt detaliile invizibile ale specimenelor prin microscopie electronică. Publicul va afla o parte din tainele nevertebratelor marine (habitat, biologie, importanţă ecologică şi economică etc.) şi le va putea admira cu ajutorul lupei binoculare şi a microscopului.

La evenimentul cultural „Noaptea Cercetătorilor 2024”, standul Institutului Astronomic al Academiei Române va avea ca temă explorarea spaţiului cosmic din vecinătatea Pământului. În acest sens, standul va expune fragmente de meteorit recuperate din diferite zone ale planetei, pe care vizitatorii le vor putea studia prin lupă binoculară. Ce acest prilej vor fi evidenţiate structurile de agregare ale acestor obiecte extraterestre, precum materialul pietros, metalele topite şi solidificate apoi în lipsa gravitaţiei, oxizii dezvoltaţi pe suprafaţa lor, crustele de ardere şi structurile cristaline.
Alături de fragmentele de meteorit şi lupa binoculară, vizitatorii standului Institutului Astronomic vor putea vedea mai multe lunete şi telescoape de dimensiuni mici. Astfel, vor face trecerea de la micro-universurile reprezentate de fragmentele de meteorit, la Universul propriu-zis.

Nu vor lipsi publicaţiile proprii de popularizare a astronomiei destinate diferitelor grupe de vârstă, pentru a întregi experienţa cunoaşterii la standul Institutului Astronomic. Acesta va mai cuprinde şi o expoziţie de machete cu principalele tipuri de vehicule spaţiale prin care omul explorează în prezent spaţiul cosmic.  

Programul evenimentelor de la Noaptea Cercetătorilor cuprinde următoarele activităţi:
15:00 – 20:00:
– Mediul marin: un tărâm subacvatic
Coordonator: Drd. Maxim-Jean Bâlcu

– Din viaţa animalelor acvatice: crustaceele
Coordonator: Dr. Ana-Maria Petrescu

– Moluşte străine în fauna României
Coordonatori: Dr. Ana Maria Krapal, Dr. Oana Paula Popa

– Din secretele aripii de fluture
Coordonator: Dr. Vlad  Dincă

– Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei optice şi electronice
Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Drd. Maxim-Jean Bâlcu

– Introducere în lumea plantelor
Coordonator: Sasha Scotniţchi

– Păsări de amurg şi de noapte
Coordonator: Dr. Andrei Ştefan

– Călătorie în universul himenopterelor
Coordonator: Dr. Alexandra Florina Popa

– Cunoaşte natura din jurul tău: speciile alogene invazive
Coordonator: Andreea Cătălina Drăghici

– Preparatele umede: din laborator în colecţiile ştiinţifice ale muzeelor
Coordonatori: Dr. Mircea Ciobanu, Raluca Stancu, Paul Ploştinaru

– Vietăţi cu sânge rece
Coordonator: Dr. Alexandru Iftime

– Comori ale Colecţiei  de lepidoptere Aristide Caradja
Coordonator: Dr. Mihai Stănescu

– Organizarea colecţiei entomologice
Coordonator: Dr. Melanya Stan

– O colecţie remarcabilă – Colecţia Carabus dr. Pompiliu
Coordonator: Dr. Melanya Stan

– Universul cristalelor
Coordonatori: Cornelia Ţolea, Camelia Niţă

– Lumea din beznă
Coordonator: Ruxandra Niţescu

– Explorarea spaţiului cosmic din vecinătatea Pământului
Coordonatori: specialişti ai Institutului Astronomic al Academiei Române

– Schimbările climatice, meseriile viitorului şi noile tehnologii
Coordonatori: editorii revistei Ştiinţă&Tehnică

La nivel european, Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment cu misiunea de a aduce mai aproape ştiinţa către societate şi de a creşte interesul tinerilor pentru cercetare. În fiecare an la sfârşitul lunii septembrie cercetătorii din 23 de ţări şi peste 400 de oraşe din Europa celebrează prin întâlnirile cu publicul contribuţiile ştiinţei pentru dezvoltarea în mod sustenabil a unei societăţi mai bune.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfăşoară la nivel naţional în 20 de localităţi din România prin consorţiul ReCoNnect, având tematica:
„Ştiinţa pentru Pace şi Securitate”. Prin această temă propunem vizitatorilor o viziune mai largă privind cercetarea românească in domeniul impactului schimbărilor climatice asupra  resurselor de apă şi agriculturii, dar şi a vieţii de zi cu zi, prezentăm soluţiile inovatoare în domeniul energiei şi rolul tehnologiilor emergente, cum ar fi inteligenţa artificială, cuantica sau biotehnologiile şi explicăm diferitele faţete ale securităţii, de la cea personală la cea alimentară sau a comunicaţiilor.

ReCoNnect 3: Building a Community este un proiect derulat în cadrul programului Horizon Europe prin Grant Agreement number: 101162613 – ReCoNnect 3 – HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01

Alcaraz speră că Nadal nu îşi va încheia cariera după faza finală a Cupei Davis, în noiembrie

(P) Detergenții Bio: Alegerea Sustenabilă pentru un Mediu Curat și Sănătos