Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) avertizează, luni, că milioane de români riscă deconectarea de la energie şi gaze din 2025, din cauza implementării ”pripite” a sistemului e-Factura. Emiterea exclusivă a facturilor în format digital va afecta milioane de persoane, având în vedere că doar 1,6 milioane de români au cont în Spaţiul Privat Virtual. Persoanele vârstnice sau cele fără acces la internet riscă să nu primească şi să nu achite facturile.
”Începând cu 1 ianuarie 2025, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale sunt obligaţi să emită facturile exclusiv prin sistemul naţional de facturare electronică, RO e-Factura. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenţia că această măsură, deşi intenţionează să modernizeze procesul de facturare, riscă să arunce milioane de cetăţeni în întuneric şi frig, din cauza unei implementări pripite şi lipsite de suport adecvat pentru populaţie”, a transmis, luni, prganizaţia, într-un comunicat de presă.
Într-un răspuns oficial pentru FACIAS, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) arată că doar 1,6 milioane de persoane fizice dintr-un total de peste 18 milioane de cetăţeni sunt înregistrate în Spaţiul Privat Virtual (SPV).
”Aceasta înseamnă că peste 16 milioane de români, în special cei din mediul rural, vârstnicii şi persoanele fără acces la internet, riscă să nu primească facturile oficiale, fiind astfel expuşi deconectării pentru neplata serviciilor esenţiale. FACIAS atrage atenţia că, potrivit Codului Fiscal şi Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 120/2021, de la 1 ianuarie 2025, factura electronică transmisă prin SPV va fi singurul document recunoscut ca factură oficială. În absenţa unei campanii naţionale de informare şi educare, această schimbare legislativă va avea consecinţe grave asupra celor mai vulnerabili membri ai societăţii”, a mai transmis FACIAS.
În acest context, FACIAS solicită Ministerului Finanţelor să răspundă urgent la următoarele întrebări:
- A fost realizată o evaluare a impactului acestei măsuri asupra consumatorilor persoane fizice şi, totodată, există o analiză privind gradul de pregătire al acestora pentru trecerea la sistemul RO e-Factura?
- Care sunt opţiunile disponibile pentru consumatorii care doresc să îşi achite facturile la utilităţi, dar nu dispun de acces la internet, nu pot accesa Spaţiul Privat Virtual (SPV) sau nu au cunoştinţele şi pregătirea necesară pentru utilizarea acestui sistem?
- În cazul tranzacţiilor între companii şi consumatori finali, facturile vor putea fi emise şi în format fizic, suplimentar celor emise prin sistemul RO e-Factura sau utilizarea exclusivă a formatului electronic este obligatorie pentru respectarea cerinţelor legale?
”FACIAS subliniază că impunerea unei astfel de măsuri fără o pregătire adecvată a populaţiei reprezintă un abuz din partea statului şi o încălcare flagrantă a drepturilor cetăţenilor. FACIAS solicită autorităţilor să demareze de urgenţă campanii de informare pentru populaţie, să asigure suport tehnic pentru cei care nu au acces la mijloace electronice şi să colaboreze cu furnizorii de servicii pentru a găsi soluţii alternative de transmitere a facturilor”, a mai transmis organizaţia.
De asemenea, reprezentanţii acesteia consideră că digitalizarea serviciilor nu ar trebui să marginalizeze persoanele vulnerabile sau pe cele fără acces la tehnologie, ci să fie un proces incluziv, care să faciliteze accesul tuturor cetăţenilor la servicii esenţiale.