Potrivit datelor transmise către Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Ministerul Sănătății nu a reușit să atragă fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru această componentă esențială a infrastructurii prespitalicești.
„Această decizie pune în pericol viețile a mii de românce, într-o țară care înregistrează, în mod alarmant, cea mai mare rată de mortalitate de cancer de col uterin din Uniunea Europeană”, transmite FACIAS.
„În răspunsul transmis recent către FACIAS, Ministerul Sănătății a eliminat finanțarea din PNRR destinată achiziționării acestor unități medicale mobile, în ciuda faptului că ele sunt esențiale pentru prevenția și depistarea precoce a cancerului mamar și cervical.
Ministerul justifică eliminarea finanțării pentru unitățile mobile destinate screeningul cancerului de incapacitatea administrativă și schimbare de priorități. Potrivit ministerului, „în cursul procesului de actualizare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Ministerul Sănătății a solicitat, din motive obiective, eliminarea acestei investiții din cadrul componentei aferente Sănătății.” Așa-numitele „motive obiective” invocate de minister vizează „dificultățile întâmpinate în procesul de implementare, precum și nevoia de recalibrare a priorităților de finanțare, în acord cu termenele și constrângerile specifice PNRR.” Dintr-un buget de 251 de milioane de euro alocat infrastructurii prespitalicești, fondurile pentru aceste echipamente vitale au fost pur și simplu eliminate.
Decizia de a renunța la acest program vine într-un context medical devastator. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, România deține recordul european pentru incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin. În 2022, rata de incidență era de 32,6 cazuri noi la 100.000 de femei, de peste două ori și jumătate mai mare decât media UE (11,7 cazuri). La fel de tragică este rata mortalității: 16,8 decese la 100.000 de femei, de trei ori mai mare decât media europeană (5,3 decese). Mai mult, în 2023, 2.888 de femei din România au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1.177 și-au pierdut viața.
FACIAS reamintește că România a semnat contracte în valoare de 26 de miliarde de euro prin PNRR, dar a atras până acum doar 10,7 miliarde, iar proiecte în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi incluse în PNRR pentru că nu pot fi finalizate până în august 2026. Dacă autoritățile nu se vor mobiliza, alte 10 miliarde de euro riscă să fie pierdute, transformându-se într-o nouă povară financiară suplimentară pentru contribuabilii români, obligați să suporte costurile contractelor de achiziție încheiate anticipat de statul român”, se arată într-un comunicat FACIAS.