Faliment de răsunet în energie – A fost cel mai mare importator de gaze, dar acum lasă o gaură de sute de milioane

Conform datelor analizate de Profit.ro, datoriile recunoscute ale companiei se ridică la aproape 300 de milioane de lei, dintre care peste 80% (aproximativ 241 de milioane de lei) reprezintă creanțe către bugetul de stat, administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Bunurile mobile ale companiei urmează să fie valorificate, dar valoarea acestora este estimată la mai puțin de 230.000 de lei, o sumă insuficientă pentru acoperirea datoriilor. Printre creditorii semnificativi ai AIK Energy România se numără:

  • Transgaz (35 milioane de lei),
  • Sustainable Energy Supply EOOD (7,16 milioane de lei),
  • Bulgartransgaz (2,54 milioane de lei),
  • Bulgargaz (2,12 milioane de lei).

AIK Energy România a atins punctul culminant al succesului său financiar în 2019, cu venituri de 1,39 miliarde de lei și un profit net de aproape 36 de milioane de lei. Totuși, anul următor, 2020, compania a intrat într-o spirală descendentă, cu venituri înjumătățite la 681,8 milioane de lei și pierderi de 123 de milioane de lei.

Factorii principali care au determinat colapsul companiei includ:

  • Impactul pandemiei COVID-19, care a generat scăderea consumului și a prețurilor în trimestrul al doilea din 2020, urmată de o explozie a acestora în trimestrul al treilea;
  • Reglementările stricte ANRE, care au interzis furnizorilor să denunțe unilateral contractele cu clienții;
  • Plafonarea prețurilor la energie impusă prin OUG 118/2021, ce a determinat o criză de lichiditate;
  • Piața spot PZU, unde prețurile de achiziție au ajuns de trei-patru ori mai mari decât prețurile de vânzare.

În iunie 2021, AIK Energy România a depus la ANAF un plan de restructurare fiscală, aprobat de Fisc. Totuși, începând cu sfârșitul anului 2022, compania a început să înregistreze întârzieri la plată din partea partenerilor din Bulgaria, ceea ce a dus la eșuarea planului de restructurare și pierderea facilităților fiscale obținute anterior.

Anul 2023 a fost dezastruos pentru companie, cu venituri de doar 12,2 milioane de lei și pierderi de 27 de milioane de lei.

AIK Energy România nu este singura entitate din grup care s-a confruntat cu dificultăți. Compania-mamă directă, AIK Energy International Ltd. (Marea Britanie), a intrat în lichidare întrucât Fiscul britanic (HMRC) a solicitat întreruperea activității sale. Totodată, acționarul majoritar AIK Group Ltd. se confruntă cu o cerere similară, iar societatea Cynergy Holding Ltd., care deținea AIK Group, a fost dizolvată în mai 2023.

Compania a fost fondată în 2013, în Marea Britanie, de Natalia Rybchenko (actualmente Niță), cetățean rus domiciliat în București, fost manager la Lukoil între 2000 și 2007. La origine, AIK Energy se concentra pe tradingul de țiței și produse petroliere, până la extinderea pe piața de gaze naturale și energie electrică.

Crin Antonescu: Relaţia cu Rusia nu poate fi ascunsă, evitată

Abrudean: USR încearcă din nou să creeze confuzie. Aşa-zisa salvare a lui Ilie Bolojan de către USR, o simplă invenţie. De fapt, USR nu a salvat niciodată pe nimeni, ci doar a alimentat haosul şi confuzia şi a dat apă la moară forţelor antieuropene