Familia liberală europeană ALDE Europe, din care USR face parte, a adoptat o rezoluţie la Congresul partidului european din Portugalia, pentru ridicarea veto-ului privind aderarea deplină a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen

Familia liberală europeană ALDE Europe, din care USR face parte, a adoptat o rezoluţie la Congresul partidului european ce se desfăşoară în Portugalia, la Estoril, prin care cere oricărui stat membru să îşi ridice veto-ul la aderarea deplină a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Rezoluţia cere tuturor instituţiilor europene să depună toate eforturile pentru aderarea celor două state cu frontierele terestre la Schengen şi să pună presiune pe statele care se opun acestui demers legitim. 

 
„Aderarea României la Spaţiul Schengen terestru nu este o favoare care ni se face, ci un drept pe care l-am câştigat. Cetăţenii români, antreprenorii români nu au de ce să fie victimele unui joc politic pe care îl face Austria prin reprezentanţii săi la vârf. România contribuie la prosperitatea şi securitatea Uniunii Europene şi trebuie tratată ca atare în marea familie europeană. E adevărat că cei care conduc vremelnic România nu au luptat suficient pentru acest drept al nostru, dar împreună cu colegii mei facem toate demersurile posibile pentru ca România să primească toate beneficiile pe care le merită”, a transmis preşedinta USR, Elena Lasconi.

 
România şi Bulgaria îndeplinesc încă din 2011 toate criteriile tehnice, legale, pentru aderarea deplină la Spaţiul Schengen. Cu toate acestea, dreptul de veto al unor state membre ale Uniunii Europene a blocat acest proces, în mod cu totul nejustificat.  
 
”Indiferent de rezultatul alegerilor din Austria, dreptul european trebuie să prevaleze. Ridicarea unui veto absurd este o obligaţie legală şi, mai ales, morală faţă de poporul român care nu primeşte libertatea de mişcare drept cadou, ci ca pe un drept câştigat prin muncă şi determinare. La 16 ani de la aderarea României la UE, integrarea completă în spaţiul european trebuie să se întâmple acum”, a declarat la Estoril europarlamentarul Dan Barna, liderul delegaţiei USR şi vicepreşedinte ALDE Europe.
 
Potrivit USR, ALDE Europe, Renew Europe, Parlamentul European, Comisia Europeană şi-au arătat în repetate rânduri susţinerea pentru ca România şi Bulgaria să intre complet în zona Schengen. Chiar preşedintele Comisiei Europene a insistat în discursul său din 2023, la prezentarea raportului despre Starea Uniunii Europene, că aderarea trebuie făcută fără nicio altă întârziere.
 
”Oficial, pe 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a anunţat ridicarea MCV pentru România şi Bulgaria, un mecanism de verificare şi control considerat condiţie esenţială pentru aderarea la Schengen.  Reamintim că USR a reuşit să convingă partidul austriac NEOS, parte din aceeaşi familie europeană, să ceară guvernului austriac retragerea deciziei de a se opune aderării României la Spaţiul Schengen. În familia conservatoare din care PNL face parte nu se poate vorbi despre un asemenea succes diplomatic”, precizează formaţiunea. 
 
USR afirmă că neincluderea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen are doar consecinţe negative. ”Pe lângă pierderile economice semnificative ale celor două ţări, de zeci de milioane de euro anual, ţinerea celor două ţări membre UE în afara Schengen alimentează propaganda anti-UE, pune serioase probleme legate de statul de drept, discriminează cetăţeni şi companii europene şi, nu în ultimul rând, duce la creşterea emisiilor de carbon cu peste 46 de mii de tone anual, din pricina timpilor mari de aşteptare la graniţele dintre Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria”, subliniază USR.  
 
Din delegaţia USR care participă la Congresul ALDE Europe, ce se desfăşoară în Portugalia, fac parte alături de Dan Barna, liderul delegaţiei, şi deputaţii Cătălin Drulă, Ionuţ Moşteanu, Diana Buzoianu, Denisa Neagu, senatoarea Silvia Dinică şi fostul europarlamentar Vlad Botoş, alături de alţi membri, unii dintre ei parte din conducerea partidului: Dominic Fritz (care a participat şi la summitul primarilor liberali din Europa), Liviu Mălureanu, Horia Bogdan, Alin Buzdugan, Cristian Baciu, Cezar Drăgoescu, Alina Gîrbea.

Geoană: Vor încerca să fraudeze alegerile, de ieri mi-am dat seama că nu au niciun fel de limită. Vă rog să veniţi în număr mare la vot

Expoziţie Caillebotte, pictorul bărbaţilor, la Muzeul Orsay din Paris – VIDEO