Fechet despre falsificarea tichetelor pentru garanţie-returnare: Nu a fost fraudat sistemul; comerciantul a avut o breşă de securitate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, miercuri, referitor la ancheta care vizează mai multe persoane acuzate că au folosit tichete falsificate prin copiere privind returnarea de ambalaje, că nu a fost fraudat sistemul de garanţie-returnare, ci un comerciant, care a avut o breşă de securitate.

 

„Vreau să clarific faptul că nu a fost fraudat sistemul de garanţie-returnare, ci a fost fraudat un comerciant. Ţine de securitatea sistemului fiecărui comerciant, fiecărui lanţ de magazine să se asigure că nu pot fi folosite de mai multe ori tichetele de rambursare a acestor sume de bani obţinute din acele echipamente electronice”, a precizat Fechet, la Palatul Victoria, întrebat ce măsuri pot fi luat în astfel de cazuri.

El a adăugat că este convins că, pe de o parte, instituţiile statului român îşi vor face datoria şi vor pedepsi persoanele implicate şi, pe de altă parte, comerciantul îşi va repara această breşă de securitate şi pe viitor nu se va mai confrunta cu astfel de situaţii.

„Păgubită nu e compania, nu e sistemul RetuRo, nu e statul român, păgubit este comerciantul care a avut o breşă de securitate”, a subliniat ministrul.

Poliţişti de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au pus în executare marţi cinci mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

„Cercetările vizează mai multe persoane care, în perioada iulie – septembrie 2024, ar fi decontat la un lanţ de magazine de retail alimentar, în mod ilegal, vouchere SGR (sistem de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) cu serii unice/coduri de bare unice/aceleaşi coduri QR, vouchere ce ar fi fost imitate prin multiplicare, inducând în eroare casierii magazinelor în cauză, întrucât ar fi prezentat aceleaşi elemente de identificare cu cele originale, cu scopul obţinerii frauduloase de sume de bani”, a informat IGPR, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, prejudiciul reclamat de agentul economic care a decontat voucherele falsificate este de aproximativ 300.000 de lei, urmând a fi stabilită participaţia fiecărei persoane cercetate la cauzarea acestuia şi răspunderea penală individuală. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

Guvernul ar putea emite stare de alertă: Ciclonul Ashley și viitura de pe Dunăre lovesc România

CNAS: Noi prevederi pentru depistarea precoce a cancerului prin cabinete mobile şi transportul pacienţilor oncologici