Federaţia METAROM aşteaptă 500 de oameni la protestul de miercuri; sindicaliştii afirmă că pensiile în siderurgie ar putea scădea cu 30%-40%

Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor METAROM estimează prezenţa a 500 de membri de sindicat la mitingul de protest organizat miercuri în faţa Guvernului României, pe fondul nemulţumirilor generate de noua Lege a pensiilor, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele organizaţiei sindicale, Dănuţ Onică.

Potrivit acestuia, sindicaliştii vor cere Guvernului să modifice articolul 88 din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, astfel încât persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a şi în condiţii deosebite sau condiţii speciale, să beneficiază de acelaşi număr suplimentar de puncte la calcularea pensiei.

„Să rămână cu punctajul pe care l-au avut înainte şi persoanele care au lucrat în condiţiile deosebite şi speciale, astfel ca persoana care a ieşit în august din câmpul muncii să aibă aceeaşi pensie ca acela care va ieşi în octombrie sau noiembrie, pentru că au fost aceleaşi condiţii de muncă, aceleaşi locuri de muncă, iar unul iese cu 2.000 lei aproape mai mult decât acela care va ieşi după o lună, două”, a explicat liderul sindical.

El a precizat că, după calculele pe care şi le-a făcut fiecare persoană, în siderurgie „scad pensiile cu circa 30-40%, între 1.000 şi 2.000 de lei”.

Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor METAROM organizează, miercuri, în intervalul orar 11.00-13.00, un miting de protest în faţa Guvernului României, pe fondul nemulţumirilor generate de noua Lege a pensiilor.

Federaţia este afiliată la CNS Cartel ALFA.

„La 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii. Această lege a creat mari nemulţumiri în rândul salariaţilor în ceea ce priveşte calculul pensiei, care a dus la scăderea drastică a valorii actualelor şi viitoarelor pensii din siderurgie-metalurgie la nivel naţional”, se precizează în anunţul sindicaliştilor. AGERPRES/(AS – autor: Cristian Anghelache, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

Răzvan Oaidă la FC Universitatea Cluj

Alba: Trafic blocat pe A10, în urma unui accident cu trei maşini implicate