Federaţia Patronală a Energiei atrage atenţia că taxa ”pe stâlp” ameninţă investiţiile şi competitivitatea economică

Federaţia Patronală a Energie (FPE) îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu propunerea recentă de introducere a unei taxe de 1,5% aplicabile construcţiilor speciale (aşa numita “taxă pe stâlp”), inclusă în cea mai recentă versiune a Ordonanţei „Trenuleţ”, şi consideră că această taxă este excesivă şi ar putea avea un impact sever asupra sectoarelor economice strategice.

”Federaţia Patronală a Energie (FPE) îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu propunerea recentă de introducere a unei taxe de 1,5% aplicabile construcţiilor speciale (aşa numita “taxă pe stâlp”), inclusă în Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025. FPE atrage atenţia Guvernului că această măsură a fost propusă fără o consultare transparentă şi fără un dialog social prealabil cu actorii relevanţi din domeniu. Federaţia subliniază că astfel de iniţiative contravin principiilor bunei guvernări şi recentelor promisiuni făcute în cadrul dialogului social dintre Guvern şi patronate. Deşi FPE înţelege necesitatea Guvernului de a adopta măsuri fiscale pentru asigurarea sustenabilităţii bugetare, consideră că această taxă este excesivă şi ar putea avea un impact sever asupra sectoarelor economice strategice”, arată FPE.

Taxa de 1,5% pe construcţiile speciale reprezintă o povară fiscală majoră care va afecta competitivitatea companiilor din domeniul energetic şi din alte sectoare strategice, consideră federaţia.

”Într-un context economic deja marcat de instabilitate şi lipsă de predictibilitate, această măsură descurajează semnificativ investiţiile în sectoare strategice, de interes naţional şi provoacă firmele să reducă locurile de muncă şi să pună presiune pe preţurile finale suportate de consumatori. Acest impozit va afecta semnificativ contribuabilii care au investit foarte mult şi pe termen lung (dat fiind faptul că impozitul este direct proporţional cu valoarea investiţiilor efectuate). Impozitul, aplicat retroactiv asupra investiţiilor deja realizate, poate duce la scumpiri, reducerea consumului şi creşterea inflaţiei”, menţionează FPE.

 În lipsa posibilităţii de transferare a costurilor către preţuri finale, companiile vor avea mai puţine resurse pentru dezvoltare, afectând tranziţia energetică şi economia verde.

 De asemenea, măsura agravează problemele financiare din sector, punând în pericol securitatea energetică şi determinând unele companii să renunţe la investiţii sau chiar să-şi înceteze activitatea, cu impact negativ asupra şomajului şi economiei.

Impozitarea construcţiilor speciale poate afecta domenii cheie, precum energia regenerabilă, producţia de gaze naturale şi infrastructura critică, limitând capacitatea ţării de a-şi atinge obiectivele de tranziţie energetică şi dezvoltare durabilă. Mai mult, acest impozit încalcă prevederile Legii Offshore privind stabilitatea, atrage atenţia federaţia.

”Propunerea de impozitare pe baza valorii brute a activelor, fără a ţine cont de uzura acestora, reprezintă o abordare economică eronată. FPE consideră că baza de impunere ar trebui să fie valoarea fiscală rămasă neamortizată, care reflectă mai fidel realitatea economică. Activele din categoria construcţii au cele mai mari durate normale de funcţionare din întreg catalogul de clasificare a mijloacelor fixe, majoritatea activelor situându-se în intervalul 10-60 de ani (foarte puţine tipuri de active au o durată de funcţionare sub 10 ani). În condiţiile în care cota de 1,5% pe an se aplică la valoarea brută a activelor, rezultă că o societate este obligată să plătească la bugetul statului între 15% şi 90% din valoarea activului achiziţionat pentru scopuri productive. Din această perspectivă impozitul se dovedeşte nu numai excesiv, dar reprezintă şi o dovadă de neînţelegere de către iniţiatorii actului normativ a impactului pe care această măsură urmează să îl aibă asupra funcţionării economiei reale, cu efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung”, spun reprezentanţii FPE.

Includerea în baza de impozitare a activelor aflate în inactivitate, conservare sau casare este nejustificată economic şi ar putea duce la o dublare a poverii fiscale pentru companiile care modernizează infrastructura.

Introducerea acestei măsuri fără consultarea prealabilă a mediului de afaceri contravine angajamentelor Guvernului privind transparenţa şi dialogul social, punând sub semnul întrebării echitatea şi sustenabilitatea măsurii propuse, adaugă ei.

”Solicitările FPE 1. Reanalizarea măsurii fiscale propuse, având în vedere impactul său negativ asupra economiei. 2. Iniţierea unui dialog social real cu actorii relevanţi din industrie şi patronate. 3. Identificarea de alternative fiscale echilibrate, care să asigure stabilitatea bugetară fără a afecta competitivitatea economică şi încrederea investitorilor”, subliniază FPE.

FPE îşi exprimă disponibilitatea de a contribui cu expertiza sa la formularea unei politici fiscale echitabile şi sustenabile, care să sprijine dezvoltarea economică a României.

Federaţia Patronală a Energie este o organizaţie reprezentativă care promovează interesele companiilor din domeniul energetic, sprijinind dezvoltarea sustenabilă şi competitivă a acestui sector strategic pentru economia României.

 

Salariaţii din învăţământ, nemulţumiţi de proiectul Ordonanţei „trenuleţ”. Ei cer Guvernului să-şi respecte angajamentele luate în urma grevei generale de anul trecut şi nu îngheţe salariile angajaţilor. Sindicaliştii ameninţă cu noi proteste

ANAT: Guvernul loveşte din nou mediul privat cu măsuri fiscale luate peste noapte şi fără consultarea mediului de afaceri. Majorarea impozitului pe dividende, o promisiune încălcată şi o lovitură directă dată investitorilor