FIFA şi-a adaptat reglementările privind transferurile în mod provizoriu după recenta hotărâre judecătorească în cazul Lassana Diarra, dar acceptă că acestea ar putea fi contestate imediat, relatează BBC.
FIFA a fost forţată să îşi schimbe regulile în urma unei hotărâri a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) referitoare la plângerea lui Diarra conform căreia regulamentele sale îi limitau libertatea de mişcare.
Aceasta a solicitat discuţii cu toate părţile interesate cheie înainte de redactarea amendamentelor sale provizorii, care au fost confirmate şi intră în vigoare imediat – la timp pentru fereastra de transfer din ianuarie.
Cu toate acestea, jucătorii nu au fost reprezentaţi în cadrul discuţiilor, FIFA afirmând că sindicatul mondial al jucătorilor a refuzat să participe, ceea ce FIFPro contestă.
„FIFA rămâne convinsă că un dialog deschis şi incluziv cu toate părţile interesate este calea de urmat pentru a dezvolta un cadru de reglementare robust, obiectiv, transparent, nediscriminatoriu şi proporţional pentru fotbal la nivel global”, a precizat forul.
FIFPro a declarat că „nu este de acord” cu măsurile temporare anunţate de FIFA, despre care spune că au fost „introduse fără un proces adecvat de negociere colectivă”.
FIFA consideră că hotărârea CEJ i-a consolidat poziţia de autoritate de reglementare în ceea ce priveşte sistemul de transferuri într-o serie de domenii-cheie şi nevoia de stabilitate contractuală.
Cu toate acestea, a acceptat că anumite aspecte ale reglementărilor privind transferurile trebuie modificate:
Calcularea compensaţiei plătibile în cazul încălcării contractului de către un jucător sau antrenor
Povara probei în ceea ce priveşte răspunderea solidară pentru despăgubirile care trebuie plătite în cazul încălcării unui contract
Povara probei în ceea ce priveşte o incitare la încălcarea unui contract (şi sancţiunea sportivă aferentă împotriva noului club al unui jucător)
Procedura privind emiterea unui certificat internaţional de transfer
FIFA precizează: „Orice parte care a suferit ca urmare a încălcării unui contract de către cealaltă parte are dreptul să primească despăgubiri”.
Despăgubirea va fi stabilită ţinând cont de prejudiciul suferit, fiecare caz fiind evaluat în funcţie de meritele sale.
Cu toate acestea, în cazul în care se stabileşte că un club semnatar a determinat un jucător să îşi încalce contractul pentru a forţa mutarea, FIFA precizează că noul club „va fi ţinut solidar răspunzător de plata despăgubirii”.
Acum s-a confirmat în scris că oricărui club care a încălcat un contract sau a determinat un jucător să îşi încalce contractul îi va fi interzis să semneze contracte cu jucători timp de două ferestre de transfer.
De ce a depus Diarra plângere?
Fostul internaţional francez Diarra, în prezent în vârstă de 39 de ani, a fost implicat într-o serie de litigii juridice de la rezilierea contractului său cu Lokomotiv Moscova în 2014.
În urma unei dispute cu managerul Leonid Kuchuk, Lokomotiv a susţinut că Diarra a refuzat să se prezinte la antrenamente sau să accepte un salariu mai mic şi l-a concediat cu trei ani înainte de expirarea contractului său.
În 2016, o hotărâre a FIFA – susţinută de Curtea de Arbitraj Sportiv (Cas) – l-a găsit pe Diarra răspunzător pentru încălcarea contractului, obligându-l să plătească 10 milioane de euro către Lokomotiv şi suspendându-l din fotbalul profesionist pentru 15 luni.
Atunci când Diarra a acceptat ulterior să se alăture echipei Charleroi, clubul a cerut asigurări că nu va fi obligat să plătească nicio despăgubire către Lokomotiv.
FIFA a refuzat apoi să îi emită lui Charleroi un ITC, necesar cluburilor din întreaga lume pentru a înregistra un jucător nou venit, astfel că afacerea a eşuat.
Avocaţii lui Diarra au contestat această regulă specifică – care face ca un club care doreşte să semneze cu un jucător să fie răspunzător în mod solidar pentru despăgubirea fostului club al jucătorului şi riscă sancţiuni sportive, în cazurile în care contractul anterior al jucătorului a fost reziliat fără motiv întemeiat.
Aceştia au contestat, de asemenea, o regulă care permite federaţiei naţionale a fostului club al unui jucător să reţină un ITC în cazul în care a existat un litigiu, ceea ce, în opinia lor, a împiedicat, de asemenea, mutarea.
Curtea a stabilit că FIFA nu ar trebui să poată utiliza sistemul ITC pentru a împiedica jucătorii care au încălcat un contract să se mute şi să lucreze unde doresc.
Unele părţi ale regulilor de transfer ale FIFA vor trebui să fie revizuite pentru a rămâne valabile în UE.