Filmul „Emilia Pérez”, de Jacques Audiard, selectat să reprezinte Franţa la Oscaruri

Comedia muzicală „Emilia Pérez” al lui Jacques Audiard a fost propusă de Franţa pentru a obţine o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” la Premiile Oscar din martie 2025, a anunţat Centre national de la cinématographie (CNC).

Turnat în spaniolă, între thriller şi coregrafie pe ritmuri de reggaeton, filmul spune povestea unui baron mexican al drogurilor care îşi schimbă viaţa şi devine femeie.

Filmul a câştigat Premiul Juriului la ultimul Festival de Film de la Cannes şi a obţinut, de asemenea, un premiu colectiv de interpretare pentru Zoe Saldana, Selena Gomez şi actriţa principală transgender Karla Sofŕa Gascon.

Nominalizarea franceză trebuie să fie trimisă Academiei Americane de Film, care va anunţa în 17 ianuarie 2025 ce filme sunt nominalizate la această categorie.

Anul trecut, comisia responsabilă cu alegerea candidatului francez a fost aspru criticată pentru că a preferat filmul lui Tran Anh Hung, „La passion de Dodin Bouffant”, în detrimentul „Anatomie d’une chute”, care a câştigat Palme d’Or la Cannes şi a fost un succes atât în Franţa, cât şi în străinătate.

În cele din urmă, Franţa nu a fost selectată pentru a concura la categoria „Cel mai bun film străin”. Acest episod a condus la o revizuire majoră a comitetului de profesionişti responsabil cu alegerea candidatului francez.

Acum alcătuită din unsprezece profesionişti din domeniul cinematografiei, cu un număr egal de bărbaţi şi femei (inclusiv unul dintre producătorii filmului „Anatomie d’une chute”) şi prezidată de Charles Tesson, fost şef al Săptămânii criticii de la Cannes, comisia a preselectat săptămâna trecută patru filme.

Pe lângă „Contele de Monte Cristo” de Jacques Audiard, unul dintre cele mai mari succese de box-office ale anului, alte două filme, „Miséricorde” de Alain Guiraudie şi „All we imagine as light”, al tinerei regizoare indiene Payal Kapadia, au fost incluse pe lista scurtă.

 

Colliers: Stocul modern de spaţii industriale şi logistice din România ar putea atinge pragul de 8 milioane de metri pătraţi în următorul an

FRF: Alte 700 de bilete disponibile pentru fanii români la meciul din Cipru