În vârstă de 16 ani, Andrei a început luni să se simtă rău, iar sora lui a chemat ambulanța, spunând că fratele ei are abdomentul întărit şi nu respiră bine.
„L-am întrebat: „Ce faci Andrei? Ce te doare?!” A zis: burta și mi-a arătat copilul la buric. S-a sculat singur, a venit pe picioare, domnul de la ambulanță de o mâna, eu de o mâna”, a povestit o mătușă a băiatului.
La Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu, lui Andrei i s-au făcut analize și o tomografie. Acestea au scos la iveală că are peritonită pentru care se impunea o intervenţie chirurgicală. Însă în Târgu Jiu există însă un singur chirurg pediatru, care este în concediu, iar medicul de gardă a refuzat să opereze un pacient atât de tânăr spunând că nu are competențe.
„Că nu e de competența lui, că el e doctor de adulți, după aceea m-am dus eu pe hol l-am rugat să îl opereze, i-am spus că îmi asum eu toate riscurile pentru că semnez eu”, a povestit Bianca, sora lui Andrei.
Din acest motiv, medicii au decis, în jurul orei 21.00, să îl trimită pe Andrei la spitalul din Craiova, pentru operație. Doar că, în acel moment, în Târgu Jiu, nu exista un echipaj de ambulanță cu medic care să îl poată însoți și a fost chemată o salvare de la Craiova care să-l transporte pe băiat. Când a ajuns salvarea, Andrei a intrat în stop cardiorespirator şi nu a mai putut fi salvat. Trecuseră aproximativ 5 ore de când sora lui ceruse ajutor.
„Noi avem un chirurg pediatric, pediatru, de specializarea chirurgie pediatrică, dânsul este în concediu medical, dar trebuie menționat că noi nu avem linie în specialitatea chirurgie pediatrică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu, Mihaela Floriu.
Andrei era îngrijit de sora lui de la vârsta de trei ani, când a fost implicat, împreună cu părinţii, într-un accident rutier în care părinții săi au murit și el a fost singurul supravieţuitor.
Chirurgul spune că nu are nicio vină: „Am ales a doua variantă”
Doctorul Valentin Neagu, chirurgul de gardă, a explicat că după ce evaluat pacientul a considerat că un transfer la Craiova, unde există chirurgi pediatri, i-ar asigura băiatul cele mai mari șanse de viață:
„Garda unui medic în spitalul Județean Targu Jiu:
Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexa (diferite boli), se prezintă la UPU (…) Se pune diagnosticul unei afecțiuni ce necesită intervenție chirurgicală (intervenție care nu se poate realiza imediat bătând din palme, necesită pregătire preoperatorie). Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac și respirator, nu îi este pusă viața în pericol. Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă. Soliciți transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legatura și SE APROBĂ transferul.
Acum incep problemele: NU ESTE AMBULANȚĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflam că vine de la Craiova echipaj corespunzător (…) Se intarzie peste 3 ore transferul pacientului și acesta face complicații care se datorează unei patologii mai complexe ( alte boli pe care copilul le are). Sosește ambulanta de la Craiova, dar este prea tarziu. Copilul este netransportabil și în curând decedează.
Ca medic, cu ani de experiență, cu mii de cazuri ajung în situația să mă întreb: să îl operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate și că nu l-am trimis la Spital cu medici de chirurgie infantilă? Să solicit transferul pacientului către Spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc șansele la viață? Am ales a doua variantă” a afirmat medicul, citat de As în Gorj.
„Nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Targu Jiu (scriu cazuri deoarece au fost, sunt si vor mai fi, nu putem impune bolilor să nu afecteze cetățenii din Târgu Jiu). Nu avem medic de neurochirurgie pentru urgențe. Nu avem medic de chirurgie plastică. Nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă. Nu avem medic de chirurgie toracică. Toți cei enumerati mai sus fiind necesari în urgență (ce facem fără ei în cazul unui accident?), iar lista cu „nu avem devine îngrijorător de lungă” (…_ Ca medic cu ani de experiență, cu ani în care m-am dedicat complet meseriei mă întreb: mie mi se datorează situația Serviciului de Ambulanță Gorj? Mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest Spital? Mă întreb după ani de experiență și mii de cazuri, mie mi se datoreaza această lungă listă cu ,,nu avem?””, a mai spus medicul.
Managerul spitalului a dat dispoziție să se constituie o comisie de cercetare disciplinară, iar poliţiştii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă după decesul băiatului.