Mai mult de 40% dintre respondenții intervievați de Verifield la sfârșitul lunii decembrie au declarat că l-ar susține pe Călin Georgescu pentru președinție. Sondajul a fost realizat la câteva săptămâni după ce Curtea Constituțională a țării a anulat un vot din primul tur în care candidatul extremei drepte s-a clasat pe primul loc, afirmând că acesta a beneficiat probabil de o campanie ilegală coordonată de Moscova, scrie publicația citată.
Cercetarea a fost comandată de primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, un politician liberal pro-european care intenționează să candideze la președinție la scrutinul din mai.
„Georgescu este fără îndoială cel mai mare pericol cu care s-a confruntat democrația românească în istoria sa post-comunistă”, a declarat Nicușor Dan pentru Financial Times.
„Performanțele sale recente și cifrele noastre din sondaje confirmă că acestea vor fi orice altceva decât niște alegeri normale, deoarece miza este mare și o mare parte a electoratului este foarte supărată.”
Românii vor vota din nou pe 4 mai, a anunțat miercuri seara coaliția de guvernare, urmând ca pe 18 mai să aibă loc ultimul tur de scrutin între primii doi candidați, dacă niciunul nu va obține mai mult de 50%.
Nicușor Dan s-a clasat pe locul al treilea în sondaje, după Georgescu și Crin Antonescu, care a fost desemnat drept candidat comun al coaliției de guvernare. Elena Lasconi, politicianul de centru dreapta pro-european care a ajuns în turul doi anulat cu Georgescu, a obținut locul patru în sondaj, a declarat Dan.
Lasconi a indicat că este dispusă să renunțe la candidatură dacă Dan are șanse mai mari de a ajunge în turul final. Totodată, ea a criticat guvernul pentru că nu a demis pe nimeni sau nu a prezentat dovezi suplimentare privind amestecul Rusiei.
„Încă trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat cu adevărat”, a declarat ea pentru FT. „A trecut deja o lună, dar nu se desfășoară nicio investigație semnificativă”.
Lasconi a declarat că este pregătită să candideze din nou, deși a avertizat că autoritățile nu par încă pregătite pentru reluarea alegerilor. „Avem nevoie de un plan pentru a evita neregulile, inclusiv eventualele interferențe externe”, a spus ea.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA din București, a criticat primarul pentru o publicare „iresponsabilă” a ceea ce el a numit cifre eronate, care „promovau un politician pro-rus (și) încercă să înlăture alți candidați serioși”.
Dan a descris sondajul ca fiind „serios”, dar nu a făcut publice datele care stau la baza acestuia, afirmând că a fost comandat pentru uz intern de către campania sa și a fost realizat în zilele dinaintea și după Crăciun, când oamenii erau distrași de sărbători.
Niciun alt sondaj de opinie publică nu a fost publicat după anularea votului prezidențial.