Primăria Municipiului Oradea a anunţat luni, într-un comunicat, aprobarea finanţării pentru acest proiect, coordonat de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, fiind acceptat spre finanţare prin Programul Sănătate 2021-2027. Valoarea totală a proiectului se ridică la 24.920.342,16 lei, din care 24.381.910,00 lei reprezintă finanţare nerambursabilă.
Prin acest proiect, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor va achiziţiona 15 echipamente medicale de înaltă performanţă, care vor contribui semnificativ la îmbunătăţirea actului medical în domeniul oncologic.
Astfel se vor achiziţiona: un turn pentru laparoscopie cu linie video full 4k, completat cu instrumentar aferent şi unitate electrochirurgicală; un sistem 3D 4k pentru diagnostic şi tratament oncologic, cu marker fluorescent, utilizabil atât în chirurgia clasică, cât şi în cea laparoscopică; un robot chirurgical, prevăzut cu consumabile pentru realizarea a 250 de proceduri chirurgicale.
De asemenea, proiectul prevede achiziţia unui ecograf multidisciplinar şi un laser pentru urologie, destinat intervenţiilor chirurgicale minim invazive; un ecograf intraoperator, pentru utilizare directă în timpul intervenţiilor chirurgicale, un ecograf performant, special adaptat pentru elastografia ţesutului tumoral.
Pe lângă o masă de operaţie modernă şi o lampă scialitică cu monitor, pentru iluminarea optimă a câmpului operator, se vor mai cumpăra o staţie de lucru electrochirurgicală, dotată cu unitate de coagulare cu plasmă de argon şi disector cu jet de apă, un set pentru chemoembolizare, destinat tratamentelor minim invazive, un sistem de ablaţie prin electroporaţie, utilizat în tratamente oncologice avansate, un sistem de ablaţie cu microunde, destinat distrugerii ţesutului tumoral şi un sistem de crioablaţie, pentru tratarea tumorilor prin temperaturi scăzute.
Nu în cele din urmă, pentru gestionarea integrată a echipamentelor video, se intenţionează achiziţia unui sistem de videomanagement al sălii de operaţie.
„Noile echipamente vor avea un impact major în diagnosticarea exactă a bolilor oncologice şi în îmbunătăţirea prognosticului şi tratamentului pacienţilor. Tehnologia de ultimă generaţie va permite intervenţii medicale complexe, crescând şansele de succes ale tratamentelor oncologice”, se arată în comunicat.
Procedurile de achiziţie publică pentru echipamente vor fi derulate de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.