Potrivit acestuia, atât întreprinderile, cât şi persoanele fizice autorizate au fost scutite, până acum, de plata unor contribuţii la bugetul de stat pentru susţinerea efortului de război al Ucrainei, însă nevoia de finanţare a determinat autorităţile de la Kiev să introducă un impozit militar.
Practic, impozitul va fi calculat în funcţie de dimensiunea întreprinderii, stabilită în raport cu cifra de afaceri.
„De la 1 ianuarie, antreprenorii din grupul 3 (n.r – care au o cifră de afaceri de 200.000 de euro) vor plăti drept impozit militar un procent din banii intraţi în cont, iar cei din grupurile 1-2 (n.r.- persoanele fizice autorizate şi microîntreprinderile) vor plăti 5% din salariul minim, ceea ce merge direct la Ministerul Apărării. E bine pentru stat, dar e mai rău probabil pentru mediul de afaceri. Problema este ca această creştere de impozite să nu ducă economia iarăşi la negru, la economia subterană. Statul, încercând să colecteze mai mulţi bani, să nu piardă de fapt”, a comentat Liviu Rusu.
De la începutul războiului, populaţia Ucrainei a plătit 1,5 % din salarii drept impozit de război, excepţie făcând veniturile militarilor.