Florin Cîțu a luat la bani mărunți bugetul pe 2025: Este nevoie de o reformă reală a statului

Fost premier și ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, nu crede că guvernul Ciolacu se va încadra în ținta de deficit pe care și-a asumat-o, de 7%. În opinia sa, până la finalul anului, România va fi retrogradată la categoria «junk», de agențiile de rating.

Fostul premier susține că guvernanții români și-au pierdut credibilitatea în fața investitorilor de pe piețele internaționale. Iar acest lucru se vede din dobânzile cu care se împrumută în prezent, foarte ridicare. Florin Cîțu a făcut o radiografie a situației pentru B1 TV. În acest sens el a vorbit despre ultima emisiune de obligațiuni, lansată de România, pe care o consideră un eșec.

„Această emisiune de obligațiuni a fost un dezastru deoarece a suscitat un interes foarte scăzut pentru România, pe piețele internaționale. Dobânzile pentru obligațiunile cu scandeță la 12 ani, în dolari, au fost de 7.5%, iar la euro, cu scandeță la nouă ani, au fost de 6,5%, cu peste patru procente față de ceea cele la care se împrumută țările normale. România este ignorată pe piețele internaționale, iar cineva trebuie să răspundă acasă pentru acest lucru”, consideră fostul premier.

În opinia sa, la guvern și în Ministerul Finanțelor nu sunt specialiști care să înțeleagă cum funcționează piețele de capital. Iar acest lucru se reflectă în împrumuturile cu dobânzi foarte mari.

Totodată, Florin Cîțu consideră că în bugetul propus de guvern venirurile sunt supraestimate, iar acest lucru va avea consecințe negative asupra deficitului, la finalul anului. Din acest motiv, există riscuri foarte mari ca deficitul să depășească și în acest an nivelul asumat, de 7%.

„Când Consiliul Fiscal îți spune că veniturile sunt supraestimate cu cel puțin 10 miliarde de lei, discuția pornește, pentru 2025, de la un deficit bugetar de 8%. Eu cred că va fi mai grav, deficitul va fi cuprins între 9 și 10%. Dar și cu un deficit de 8%, la finalul anului România va primi calificativul «junk»”, crede fostul ministru.

Consecințele vor fi dezastruoase pentru România, dacă se va ajunge la acest lucru. Pe de-o parte, dobânzile vor crește la împrumuturile guvernamentale, iar acest lucru va implica taxe și impozite mai mari pentru români. Pe de altă parte, vom avea parte de inflație mai mare și de recesiune economică. Iar acest lucruri vor afecta nivelul de trai al tuturor românilor.

Florin Cîțu a mai arătat că Guvernul a alocat, pentru plata dobânzilor bancare, la creditele contractate, suma de 42 de miliarde de lei, cât bugetul Ministerului Apărării și mai mult decât a alocat pentru Sănătate.

Florin Cîțu consideră că pentru a evita dezastrul economic, guvernul ar trebui să reducă taxele introduse în ultimii doi ani, între 2022 și 2024. În acest sens a dat ca exemplu supraimpozitarea contractelor de muncă part-time.

În al doilea rând este nevoie de o reformă reală a sistemului public, iar pentru aceasta este nevoie de plecări voluntare din sistem. Funcționarii care aleg să plece, spune fostul ministru, să fie recompensați cu 7 – 8 salarii compensatorii, pentru care vor fi folosți banii din subvențiile partidelor.

„România trebuie să reducă semnificativ cheltuielile bugetare și asta nu se poate face decât printr-o reformă reală, nu cu un buget care are cheltuieli de personal mai mari decât anul trecut. (…) Cea mai mare dramă este, însă, că cei care au distrus România în 2023 – 2024 au primit funcții în același guvern. Tot ei sunt acolo și așteptăm să facă reformă. Nu o vor face deoarece ar trebui să recunoască că și-au bătut joc de banul public”, a mai spus Florin Cîțu.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cum să alegi polița CASCO în 2025: Care sunt factorii care influențează costurile asigurării

Accidentul aviatic de la Washington – Oficialii au identificat 66 din cele 67 de victime