Florin Dănescu(ARB): Rămânem ultimii la intermediere financiară

„Industria bancară (din România, n.r.) are indicatori de solvabilitate, lichiditate, acoperire, provizioane dintre cele mai bune din Europa, cu mult peste media europeană. Nu suntem obişnuiţi să fim în Europa pe primele locuri la ceva, dar industria bancară reuşeşte. Dacă ne uităm la intermedierea financiară, vedem că, în continuare, suntem pe ultimul loc, la 24% faţă de media europeană de 90%. În trecut, statul român a considerat că îl împrumutăm prea mult şi ne-a pus o taxă pe active. Greu de înţeles cum să fim parteneri şi finanţatori în momentul în care eşti penalizat pentru că finanţezi. Pe de o parte, percepţia este că oricum credităm foarte scump, dar aflăm că suntem pe locul 20 din 24. În anul 2024 am urcat în clasament şi suntem pe locul nouă, dar tot nu suntem pe primul loc sau au coborât alţii în clasament. Dacă te uiţi la diferenţa de tratament şi de abordare, constaţi că industria bancară este suprataxată, comparabil cu celelalte industrii”, a afirmat Dănescu, scrie AGERPRES.

În viziunea şefului ARB, industria bancară din România este, „de zeci de ani”, cel mai mare finanţator al economiei româneşti.

„Se creează un sentiment că totul e bine, totul e frumos. Dacă e aşa, băncile sunt întotdeauna în vârful acestui bine şi frumos, dar realitatea nu stă aşa. Noi avem mereu o limită de comunicare, pentru că profesia ne cere obiectivitate, seriozitate, raţionalitate. Un mesaj negativ de-al nostru, totuşi se duce şi la nivelul imaginii României, economiei româneşti, se duce pe preţ, se duce pe riscul de ţară, se duce pe dobânzi etc. În concluzie, noi când spunem că lucrurile nu sunt prea bune, trebuie să mai adăugaţi un ecart de „nu prea bune”. Suntem în situaţia extraordinară faţă de trecut, în care industria bancară are nişte merite recunoscute, e considerată partener, ceea ce este foarte bine. Dar au fost şi vremuri când, în cinci ani, au fost 50 de legi nedorite de industria bancară sau de finanţatorul economiei româneşti. De zeci de ani, indiferent ce cifre se transmit, cel mai mare finanţator al economiei româneşti a fost industria bancară (…) Astăzi se vorbeşte cumva frumos despre nivelul de educaţie financiară la care participă băncile. Totuşi, ne-a luat nouă ani de zile să convingem ca un simplu curs de educaţie financiară să fie inclus în educaţia socială de clasa a 8-a”, a subliniat Florin Dănescu.

Publicaţia Financial Intelligence organizează, luni, cea de-a cincea ediţie a evenimentului „Banking Forum”, la care participă reprezentanţi ai autorităţilor şi cei din sistemul bancar.

Consilierul lui Marcel Ciolacu: România este hotărâtă să joace un rol central în reconstrucţia Ucrainei

Preşedintele Iohannis a semnat decretele pentru reîncadrarea în funcţie pentru mai mulţi magistraţi