Medicul psihiatru Florin Ene de la Spitalul dr. Alexandru Obregia din Capitală a afirmat, vineri seară, că în societatea actuală consumul de droguri este un fenomen din ce în ce mai extins, iar dispoziţia unei persoane de a consuma o substanţă este rezultatul unei întregi serii de factori. Parte dintre factori ţin şi de reacţia societăţii, pe care medicul o caracterizeză ca fiind ”cumva anafilactică”. De asemenea, el afirmă că este foarte important să ştii copilul cu cine se joacă, unde se joacă sau cu cine îşi petrece timpul liber.
”Consumul de droguri este un fenomen prezent din ce în ce mai extins în societatea noastră, dar este un fenomen în care există fluctuaţii foarte mari, mai ales ale substanţelor. Adică sunt substanţe care au o evoluţie în dezvoltare foarte mare. Există şi reacţia societăţii faţă de acest consum de droguri, chiar reacţie cumva anafilactică la un moment dat. Dacă se întâmplă un necaz acum, dintr-o dată este extrem de public, se discută foarte mult despre acest lucru”, a declarat, vineri seară, dr. Florin Ene, medic primar psihiatru la Spitalul dr. Alexandru Obregia din Capitală
Potrivit acestuia, ”dispoziţia unei persoane de a consuma o substanţă este rezultatul unei întregi serii de factori – factori care ţin de persoană şi factori care ţin de societate”.
În ceea ce priveşte persoana în sine, medicul explică faptul că poate să fie vorba despre ”o stare de dispoziţie emoţională, de obicei negativă, care să poată să fie calmată de uzul unei substanţei”.
Aceasta substanţă poate să fie drog sau alcool.
În plus, explică medicul, trebuie luate în calcul aşteptările persoanei de la substanţa respectivă.
”Sau, dacă cumva este o persoană care deja consumă, atunci deja este o stare de rău care împinge către consum. Sau dacă deja vorbim de dependenţă la substanţa respectivă vorbim cumva de faptul că există poziţia de sclav a persoanei respective faţă de drog şi atunci vorbim de craving, dorinţa de consum, îndepărtarea stării de rău”, a mai declarat medicul.
Acesta explică faptul că pot exista chiar şi factori genetici, din partea vreuniu părinte care ”să predispună la acest consum de substanţă”.
”Sau poate că sunt nişte factori, inclusiv cumva de trăire psihologică, care să predispună la nevoia de calmare, la nevoia de stimulare sau la nevoie de ceva”, a adăugat medicul.
Potrivit lui Florin Ene inclusiv dezvoltarea intrauterină, copilăria şi apoi adolescenţa pot influenţa dorinţa unei persoane de anumite substanţe.
”Experienţele din prima parte a vieţii sunt extrem de importante. Experienţele trăite, experienţele din grupul de suport din faţa blocului, de lângă casă, de la prieteni, experienţile trăite de persoană sau ştiu eu, chiar exersate în prima parte a copilăriei. De asemenea, aceşti factori duc la o dezvoltare care poate să predispună la consum sau nu, a adăugat medicul specialist.
Acesta s-a referit şi la factorii sociali, de exemplu, dacă reglementările privind funcţionarea la locul de muncă permite sau nu anumite substanţe: ”Şofatul interzice în România complet alcoolul”.
Alţi factori sociali sunt disponibilitatea pe piaţă a substanţelor, dar şi preţul acestora.
”Sunt substanţe care au preţ foarte mic, din păcate extrem de mic, altele care sunt mai scumpe, atunci alea să zicem că sunt consumate mai rar, sunt mai de lux. Dar sunt unele care sunt la 10-20 de lei în momentul de faţă şi sunt consumate”, a mai explicat Florin Ene.
Acesta precizează că şi grururile de prieteni sunt importante: ”Depinde de grupul de prieteni pe care-i are împrejur şi care pot să exerce de la un momentdat o presiune socială de apartenenţă la nou grup, sau, ştiu eu, să experimenteze pentru ca să poată să vadă cum este şi să vadă dacă poate să biruiască în viaţa emoţională, în activităţile externe familiei. Şi atunci contează foarte mult aici presiunea mediului social”.
Florin Ene atrage atenţia că, în acest context: ”Este foarte important să ştii copilul cu cine se joacă, unde se joacă sau cu cine îşi petrece timpul liber”.