FMI avertizează: tensiunile comerciale continuă să afecteze perspectivele economice globale, în pofida unui uşor reviriment

#image_title

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că va actualiza la sfârşitul lunii iulie prognoza de creştere economică globală, însă avertizează că tensiunile comerciale persistente continuă să umbrească perspectivele, iar incertitudinea economică rămâne ridicată, transmite Reuters.

Gita Gopinath, prim-adjunct al directorului general al FMI, a declarat că, deşi condiţiile financiare s-au îmbunătăţit şi inflaţia arată semne de scădere, riscurile descendente continuă să domine. Vorbind în faţa miniştrilor de Finanţe ai G20 reuniţi în Africa de Sud, Gopinath a subliniat că există o presiune continuă asupra fluxurilor comerciale şi a condiţiilor de finanţare, în special în economiile emergente.

”În pofida unor evoluţii pozitive – precum reorientarea fluxurilor comerciale şi condiţiile financiare mai bune – incertitudinea este încă foarte mare, iar tensiunile comerciale cresc riscurile globale”, a afirmat Gopinath, conform textului pregătit pentru reuniunea G20.

Revizuire în urcare, dar cu prudenţă

FMI a redus în aprilie prognoza de creştere globală pentru 2025 cu 0,5 puncte procentuale, la 2,8%, ca urmare a tarifelor comerciale americane aflate la niveluri record – cele mai ridicate din ultimul secol. Economiştii se aşteaptă acum la o uşoară revizuire pozitivă a cifrelor, dar instituţia avertizează că perspectivele rămân fragile.

Gopinath a cerut ţărilor să ia măsuri pentru rezolvarea disputelor comerciale, să reducă dezechilibrele fiscale interne şi să pună datoria publică pe o traiectorie sustenabilă. Totodată, ea a făcut apel la respectarea independenţei băncilor centrale, tema fiind inclusă şi în comunicatul oficial al G20.

Pieţe emergente: fluxuri de capital lente, dar stabile

În ceea ce priveşte pieţele emergente şi ţările în dezvoltare, FMI notează că fluxurile de capital sunt lente, dar rezistente, chiar şi în faţa incertitudinii crescute şi a volatilităţii. Totuşi, condiţiile de finanţare rămân restrictive pentru mulţi debitori.

Gopinath a reiterat apelul FMI pentru o restructurare eficientă şi la timp a datoriilor ţărilor cu grad mare de îndatorare şi a pledat pentru extinderea accesului ţărilor cu venituri medii la mecanismul G20 pentru restructurarea datoriilor – cunoscut sub numele de Common Framework.

Mesajul FMI este clar: deşi unele semnale pozitive apar, economia mondială rămâne vulnerabilă, iar progresul depinde în mare măsură de soluţionarea disputelor comerciale şi de gestionarea atentă a politicilor fiscale şi monetare la nivel naţional.

 

Putin vrea să interzică aplicația WhatsApp: ‘Este o ameninţare la adresa securităţii naţionale’

Turcia anunţă arestarea a 153 de presupuşi membri ai Statului Islamic în întreaga ţară