Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la implicaţiile economice şi sociale ale viitorului acord de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi blocul Mercosur, anunţat recent de către Comisia Europeană.
„Deşi recunoaştem importanţa schimburilor comerciale şi a acordurilor de liber schimb pentru dezvoltarea economică, suntem preocupaţi de impactul potenţial negativ asupra agricultorilor şi a industriilor agricole din România şi Europa, dat fiind contextul inegal al normelor de producţie şi competitivitatea produselor sud-americane. Acordul, deşi promovează liberalizarea tarifară pe scară largă, nu reuşeşte să echilibreze diferenţele semnificative între standardele de producţie europene şi cele ale blocului Mercosur. Subvenţiile, normele de mediu şi sociale mai puţin stricte din ţările Mercosur creează o competiţie neloială pentru fermierii europeni”, au precizat reprezentanţii Forumului APPR, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.
Aceştia au subliniat că, în particular, producţia de cereale ar putea suferi pierderi substanţiale din cauza importurilor masive de produse sud-americane la preţuri reduse.
În acest context, similar cu poziţia exprimată în trecut de către Confederaţia Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM), Forumul APPR atrage atenţia asupra riscurilor privind pierderea pieţelor pentru cereale europene, cauzată de importurile masive de porumb, sorg şi orez la taxe vamale reduse sau zero, ceea ce ar fragiliza siguranţa financiară a fermierilor precum şi asupra impactului pe sectoarele de procesare (amidonul, bioetanolul sau industria de semolă de porumb), în faţa unor produse importate la costuri mult mai mici.
„Pentru a asigura o aplicare echitabilă a acordului şi a proteja sectorul agricol european, în special specificul său românesc, Forumul APPR propune următoarele: introducerea de clauze juridic obligatorii pentru respectarea normelor sociale, de mediu şi de sănătate de către exportatorii din Mercosur; mecanisme de control şi trasabilitate riguroase pentru produsele importate, pentru a preveni concurenţa neloială bazată pe standarde inferioare; revizuirea mecanismelor tarifare şi a clauzelor de siguranţă în cazul perturbărilor de piaţă, pentru a proteja agricultorii europeni în faţa şocurilor economice”, se arată în comunicat.
De asemenea, organizaţia propune asigurarea reciprocităţii normelor de producţie între UE şi Mercosur, în special în domenii critice precum utilizarea pesticidelor sau respectarea standardelor de bunăstare animală.
Forumul APPR consideră că, fără adaptări semnificative ce pot fi operate în interiorul forurilor europene abilitate conform parcursului legislativ, acest acord riscă să submineze obiectivele de reindustrializare şi de autonomie alimentară ale Uniunii Europene.
„Ne alăturăm poziţiei exprimate de CEPM, organizaţia din care facem parte, solicitând amendarea sau renegocierea elementelor cheie ale acordului pentru a asigura un echilibru între interesele comerciale şi cele ale agriculturii europene. Aşteptăm un dialog constructiv cu autorităţile europene şi naţionale pentru a identifica soluţii care să protejeze competitivitatea agricultorilor români şi europeni”, au mai transmis reprezentanţii Forumului APPR.
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România este o structură profesională federativă formată din producători agricoli şi reprezentanţi ai lanţului profesional agricol din România, înfiinţată în anul 2012. Forumul APPR face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari ţări producătoare de porumb din Europa şi furnizează asistenţă tehnică, economică şi legislativă pentru membrii şi organizaţiile profesionale ale fermierilor din România afiliate. AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)